Ghetoizarea Sibiului

Si Sibiul are parte de asa zise ghetouri, cartiere marginase, sarace, izolate de restul orasului. Si cum poti izola acestea cartiere mai bine de ochii turistilor decat prin scoaterea autobuzelor ce deservesc zona. Tiglari este un astfel de cartier, care din 15 noiembrie va mai avea doar o linie de autobuz pentru tot cartierul. Un cititor al blogului m-a sesizat “Conducerea Tursib impreuna cu primaria a decis ca zona Tiglari nu este profitabila si a decis scoaterea a 2 autobuze lasand doar unu singur ne gandinduse ca in cartierul Tiglari stau foarte multe pers. ca utilizeaza mai des traseul 6 decat 4 viitorul 18 .au gandit sa marginalizeze locuitori cartierului.”

Am intrebat si alti prieteni din Tiglari si ei confirma situatia. Unii chiar mi-au spus ca noile trasee Tursib, cica gandite de cei de la Sobis si Primarie, ii dezavantajeaza enorm. Astfel multi copii din Tiglari merg la scoala in Strand, dar noile trasee nu mai deservesc aceasta relatie… nimeni nu s-a gandit la asta.

Si Tiglari nu este singurul exemplu de ghetou lasat pe dinafara. Gusterita, Broscarie sunt alte exemple. Cand aministratia locala decide sa segregheze proprii locuitori pe criterii sociale este grav. De ce nu au gandit mai mult si mai bine Primaria, Tursib si firmele de consultanta angajate inainte de introducerea noilor trasee? S-au grabit sa scoata troleibuzele, dar nu le-a trecut prin cap ca pot introduce Midi sau micro-buze pe anumite trasee secundare, asa cum exista in alte orase din tara. De altfel nu poti facetransport public doar pe 12 linii intr-un ora in expansiune ca Sibiul. Pe langa aceste linii deservite de autobuzele MAN si altele ar trebui introduse linii mici unde sa circule midibuze. Astfel se asigura o mai buna inter-conectivitate pentru oras. Dar cei din cartierele marginase nu conteaza…

12
Lasă un răspuns

11 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
newest oldest most voted
Transira

“Noul Tursib”: mult zgomot pentru nimic: https://forum.transira.ro/viewtopic.php?t=3830

Saptamana viitoare voi demara campania cu titlul de mai sus, ce pe forumul Transira si-a facut “incalzirea”. Voi face o analiza detaliata a ceea ce va insemna noul plan Tursib: frecventa redusa a vehiculelor pe trasee, trasee scurtate (si fostul traseu 4, viitor 18 va avea traseul scurtat, pana la gara, nu la Sembraz) -trasee ce sunt facute pe genunchi de tursibeni, nu de cei din Dresda!!!
Dispare legatura Balanta-COMPA cu cartierul Vasile Aron. Si legatura Turnisor-COMPA (pe str. Balea).

Calin, ai primit mesajele mele pe contul tau gmail?

noi, in general, locuitorii.. nu am contat niciodata.. pcat ca sibienii nu au vazut asta niciodata.. de trafic sa nu vorbim, ca stim toti ca e dezastru.. da, si soferii sunt de vina, dar nu numai.. intersectii marcate gresit, semafoare dereglate sau reglate gresit, structuri nemodificate in 20 de ani, timp in care traficul – odata cu populatia – a crescut.. importanta cetateanului? am incercat 3 ani sa ajug in audienta la dom’ prima.. care nu e niciodata de gasit – fie in timpul programului, sau in afara lui – iar secretara m-a informat ca nu exista program de audiente,… Read more »

cibinensis

Dragii mosului, Incep sa vorbesc cu accente de bunic. Cand eram eu in lazaret trecea un autobuz NR 6 pe Lupeni si pe str. laurian si noi bitangii din cartier ne agatam de autobuz. Eram pe patine si iarna era iarna. Ghetus si frig si veselie. Era lumea de dinapoia targului select. Nimeni nu indraznea sa opreasca placerea nostra de copii bucurosi de iarna. Era si tramvai prin centru, pe care l am apucat. Nu stiu ce mai este si ce va fi. Oricum e limpede si va certific ca oricine ar fi presedintele sau altcineva in centrul politicienilor din… Read more »

Transira

-pt. “cibiensis”: Ce vremuri!!! Gusterita avea pe atunci 4 trasee: 4 Gusterita – Maternitate – Farmacia 24 – Banatului – Sos. A. Iulia – Turnisor 6 Gusterita – Eroii Muncii (acum str. Abrud) – Lupeni – A.T. Laurian – Gara – Rusciorului 15 Gusterita – Bul. 23 august – Han – Fab. Dumbrava 35 Gusterita – IPAS – IMAIA -Broscarie. Incepand cu anul 1982 s-a introdus traseul 7 Gusterita – Gara, prelungit ulterior pana in Sura Mare, prin Viile Sibiului. Ulterior s-a revenit la ruta Gusterita – Gara (tr. 10), infiintandu-se si traseul 71 Gusterita – Banatului. De notat ca… Read more »

cibinensis

@ Transira Poate ne stim… Eu am copilarit pe Ana Ipatescu, paralela cu Lupeni.
Am terminat la scoala 8.
Poate am putea sa alcatuim un album on line de amintiri sibiene din afara zidului cetatii.

Transira

Am absolvit aceeasi scoala, Eu in 1987. D-na invatatoare Suciu Elena.

Daca ai timp, arunca o privire pe pagina noastra de internet. Vei gasi multe imagini sibiene. Cele din anii 1983-2009 imi apartin.

Pancu

Eu unul sunt de acor cu ce face Tursib. Pentru ce sa ai mai multe linii spre tiglari? Sa circule goale? Eu de fiecare data cand vedeam 6-le in statie nu vedeam mai mult de 2-3 oameni in el. Pentru ce doua trasee catre tiglari? Sa nu mai zicem ca poti sa iei un autobuz catre terezian.. si de acolo mai ai de mers 10 minute pe jos. Dar stai, vreau sa merg cu autobuzul pana in fata blocului :-j . Caline, treaba cu scolile pica din start. De ce? Pentru ca scoala generala trebuie facuta in cartierul unde locuiesti,… Read more »

Pancu

Eu nu vad profitabilitatea acestor linii secundare. Orasul e mult prea mic. Parerea mea

Transira

Pancu, acele autobuze ce deservesc liniile “profesionale” POT suplini orice ruta. Eu am facut calculul la numarul maxim de vehicule ce trebuie sa fie pe trasee (in ore de varf, evident). In afara orelor de varf, sunt mai multe autobuze, nu numai cele de pe liniile 111-118. Nu e logic???
In plus, sunt autobuze imobilizate in garaj, datorita defectinilor. Mai trebuie sa ai vehicule de rezerva.

Haide, inainte de a “emite” pareri, sa ne si documentam.

cibinensis

Multumesc. O cunosc pe D-na Suciu. Eu am absolvit scoala ceva mai devreme. Am fost si un an invatator la Scoala 8 suplinitor, un an. Inainte de plecare in Germania.
Scuze, care e pagina de internet despre care mentionezi ?
Ma intereseaza.

Transira

http://www.transira.ro

Pagina judetului Sibiu, pe forumul ONG-ului nostru: https://forum.transira.ro/viewforum.php?f=35

Te astept acolo, pt. continuarea discutiilor.

Multumesc si aici (am facut-o si pe pagina noastra) lui Calin pt. articolul din Sibiu 100%. Of-urile noastre au ajuns in 60.000 de cutii postale.