Din nou despre .ro

Screen-Shot-2018-06-07-at-13.59.45

Am dat zilele trecute peste postarea de mai jos pe Facebook, iar mai apoi am citit și articolul ăsta și mi-am dat seama cât de prost e înteleasă treaba asta și cum orice instituție e demonizată în baza unor prejudecăți:

Cei de la roTLD nu sunt nici pe departe ușă de biserică, însă astfel de abordări în ceea ce priveste costurile sau politicile lor sunt destul de absurde. Și-am să explic și de ce le consider absurde:

  • Plata anuală era luată în discuție de cam mult timp și era necesară pentru a sparge monopolul și concurența neloială, fiind de altfel obligatorie la nivel mondial și adoptată de aproape toate organizațiile care dețin TLD-uri;
  • Costul anual nu e foarte mare. Un domeniu .ro costă aproximativ la fel ca și un .com și ar trebui să fie un cost pe care să poată să și-l asume oricine vrea să dețină un astfel de domeniu;
  • Gestionarea unui TLD nu presupune doar plata unor salarii pentru niște indivizi care stau la birou și se dau pe Facebook toată ziua. Sunt nevoie de  mulți bani pentru infrastructură fiindcă domeniile .ro nu stau într-un excel ci sunt gestionate de un sistem automat care furnizează către utilizatori un sistem automatizat de gestiune a domeniului. Dacă pentru schimbarea datelor de contact sau a nameserverelor era nevoie ca utilizatorul să depună o cerere scrisă la ghișeu și apoi să astepte 30 de zile atunci era probabil justificată atitudinea unora în ceea ce privește costurile, dar cât timp roTLD oferă un sistem similar cu cel oferit de jucători mai mari atunci nu prea are legitimitate ofensarea unora în acest context.
    Dincolo de asta, securitatea, stabilitatea și fiabilitatea sistemului oferit de roTLD contează foarte mult dacă e să ne gândim la faptul că fără un sistem bine securizat exista riscul ca să se facă DNS hijack sau poisoning pe domenii .ro și să se fure datele critice de la firme sau instituții care folosesc domenii .ro. Același lucru se aplică și în ceea ce privește stabilitatea și fiabilitatea fiindcă fără o infrastructură bună, întreținută și monitorizată permanent exista riscul ca domeniile .ro să pice pentru ore întregi cum s-a întâmplat ieri cu .es.

Așa că, în definitiv, costurile pentru înregistrarea unui domeniu .ro, deținerea lui și capacitatea de gestionare a acestuia dintr-un panou de control automatizat sunt complet justificate în opinia mea, iar cui i se par prea mari astfel de costuri n-are decât să-și înregistreze ceva gratis (în primul an), gen .tk sau să-și ia ceva ieftin (tot în primul an) și spammy, gen .xyz. E atât de simplu.