Despre putere

chess-316658

Traim intr-o societate guvernata de un singur simbol: puterea. Poate unii inca ne mai amagim ca banii sunt totul. Dar viata ne invata ca puterea e arma de control a maselor astazi.

Oamenii de afaceri super-bogati au o putere, politicienii alta si activistii civici la mine o altfel de putere. Toti ne jucam cu puterea pentru a schimba ceva. Unii mai credem in idealuri si intr-o societate mai buna, altii merg mana in mana cu puterea doar pentru a acumula mai multa putere.

Vad zi de zi la Sibiu si in tara oameni avizi de putere doar de dragul puterii. Nu se mai intreaba de ce strang averi, sau de ce mai candideaza ci doar ca vor puterea. A devenit un drog pentru ei si au nevoie mereu de mai multa. Activistii civici, jurnalistii, cetatenii stau pe margine si comenteaza dar jocurile se fac la un nivel mai presus de ei. Oamenii comenteaza dar nu se implica pentru ca stiu ca nu au sanse sa razbata la putere, sa poata produce adevarata schimbare.

Ieri intrebam pe blog daca sa candidez la Consiliul Local Sibiu ca independent. Raspunsul DA a predominat. Unii mi-au si scris. Un prieten spunea ca sansele ca independent sunt aproape 0. Altul ca trebuie sa candidez chiar si fara sanse doar de a putea spune lucrurilor pe nume si a trage cateva semnale de alarma, poate, poate lumea se mai trezeste si incepe sa se implice mai mult.

Eu cred ca un candidat trebuie sa plece in cursa alegerilor cu gandul „Voi castiga” dar de asemenea sa aiba si urmatorul crez „Nu voi face ORICE pentru a castiga!” trebuie sa avem limitele morale pe langa cele legale. Pentru un candidat independent care provine din societatea civila nu e loc de compromisuri. Poate si pentru ca asta e idealul sau. El trebuie sa fie diferit. La Sibiu avem un exemplu in primele consilii democratice cand a fost un ales independent dar s-a pierdut in timp. Poate e timpul cu sau fara uninomnal sa avem un consilier independent, direct legat de cetateni. Cineva care sa fie acolo si sa puna intrebari si sa incerce sa schimbe lucrurile pentru oameni. Prea multi politicieni promit marea cu sarea in campanie si apoi nu mai asculta la cetateni. Asa au facut mereu. Poate e timpul ca un om care a lucrat cu cetatenii multi ani si a aratat ca asta vrea sa candideze.

Cine il va sustine? A fi candidat independent, conform legii, e mai greu pentru ca trebuie sa aduci semnaturi ale sustinatorilor. mai mult nu ai un partid sa te sprijine logistic, asa ca trebuie sa iti faci propria echipa de sustinatori si ajutoare. In SUA acest lucru ar fi la ordinea zilei la alegerile locale, la noi ar fi un nou experiment pentru politica locala romaneasca. O campanie facuta fara compromisuri, fara bani, doar cu voluntari si pasiune.

Oare e posibil? Vom fi lasati? Va obtine un astfel de candidat independent 5% din voturi? Sunt multe intrebari. Eu inca ma gandesc. Astept propunerile voastre concrete pe email la calin_blaga@yahoo.com