Basarabia – pamantul discordiei

Din pacate din nou Basarabia, cunoscuta si sub numele Republica Moldova, a devenit subiect de scandal diplomatic intre guvernele de la Bucuresti si Chisinau. Noua politica de la Chisinau a devenit paranoica la adresa autoritatilor romane. Dar nici romanii nu se lasa mai prejos si lovesc in cultura de peste Prut.

In marea lor goana dupa reguli, stampile si autorizatii, autoritatile romane au expulzat un scriitor basarabean ce traia de ani buni in Romania pe motiv ca nu si-a reinoit viza. Alexandru Vakulovski, poetul si romancierul nascut in Basarabia a fost amendat si dat afara din Romania, pe care nu o mai poate vizita in urmatorii doi ani si jumatate.
Autor al volumelor “Pizdet” (roman, editura Aula, Braşov), “Oedip regele mamei lui Freud” (poezie, editura Aula, Brasov), “Ruperea” (teatru, Biblioteca de Poezie, Bucuresti), “LETOPIZDET. Cactusi albi pentru iubita mea” (Ed. IDEA Design & Print, Cluj, 2004), “ecstasy” (poezie, Ed. Pontica, Bucuresti, 2005), “TU” (Biblioteca de Poezie, Bucuresti, 2002) si “BONG” (roman, Ed. Polirom, 2007), traducator si co-fondator al revistei “Tiuk!”, Alexandru a parasit pe 25 martie Romania, revenind fortat de imprejurari in Republica Moldova.
Cu putin timp în urma ii expira paşaportul moldovenesc, asa ca s-a dus la Poliţia din Cluj-Napoca, sa-si plateasca amenda pentru ca i-a expirat „sederea temporara”. Insa ceea ce s-a petrecut a fost cu mult mai grav: 12 milioane lei vechi amenda plus expulzarea din Romania (in maximum 15 zile) si interdictia de a intra in Romania in urmatorii 2 ani si jumătate.

Morala: in razboiul autoritatilor pentru a arata care e mai tare, cad victime artistii.

Blogul fratelui lui Alexandru Vakulovski, Mihail cu detalii.