Asa-i romanul!

Am citit azi in Sibiu Standard un interviu cu profesorul chinez Zhang Wei, co-director la Institutul Confucius din Sibiu. La o intrebare a reporterului mi-a placut raspunsul inteligent, dar atat de adevarat al lui Zhang Wei.

Rep.: Cine munceste mai mult intre un chinez, un sas si un roman?
Z. W.: Roman…chinez…german…?!!! Cred ca un chinez. Am auzit ca si germanii muncesc mult. Si romanii nu prea mult. E adevarat! Dar, intr-un anumit fel, am ajuns sa respect acest lucru. Viata nu inseamna doar afaceri si bani. Viata este viata, trebuie sa o traiesti. Ai nevoie de timp sa te relaxezi, sa meditezi, sa te gandesti la tine. Ce poti face cu banii cand nu ai timp pentru tine? Chinezii muncesc, germanii muncesc, romanii traiesc.

Nu-i asa ca are dreptate? De multe ori uitam ca asa-i romanul: iubeste viata si stie sa traiasca, de aceea multi nu ne inteleg si altii ne invidiaza. De ce sa ne dorim sa muncim non-stop pana murim pentru dezvoltarea capitalismului, cand putem sa ne bucuram cat mai mult de viata?! Raspunsul profesorului Zhang Wei (apropo preda si filosofia) ar trebui scris in fiecare casa din Romania, deasupra usii. Sa nu uitam cand plecam la servici, de ce traim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *