Artisti de criza

Perjovshi şi Tara sunt doi artişti sibieni ieşiţi din tipare. Primul a devenit celebru în America şi Europa, pentru a fi recunoscut şi la Sibiu, deşi cu multe strâmbături de nas. Tara este expus în Europa, dar cu greu la Sibiu, datorită creaţiilor sale controversate. Ambii exprimă foarte bine criza pe care o trăim. Nu cea economică, ci criza valorii umane.

Mulţi exprimă dispreţ la adresa celor doi artişti pentru că nu îi înţeleg. Dacă Perjovschi e ieţit din tipare, dar totuşi un artist „liniştit”, Sorin Tara bate orice record de atragere a duşmăniilor. Artistul crează opere atât de controversate încât majoritatea patronilor de galerii sau spaţii de expunere de la Sibiu se feresc de el şi operele sale. Deşi artist, Sorin Tara a ajuns un persecutat la artei. Perjovschi evită Sibiul cu delicateţe.

Sunt doar două exemple cum arta poate exprima criza valorii umane pe care o traversăm şi la Sibiu. Occidentul reuşeşte să vadă în ei valoarea artistică, dar noi nu reuşim adesea să trecem de ochelarii de cal ce ni i-am însuşit. Arta trebuie privită cu deschidere a sufletului şi a minţii. Din păcate sunt prea înglodaţi în cotidian pentru a o savura. Şi atunci arta se coboară spre noi, spre cotidian spre a ne smulge. Doar, doar ne trezeşte simţul valorii umane.

Poţi să afli mai multe despre proiectele în care este implicat Călin Blaga pe pagina sa de Facebook – Mazemania