Angajăm negru, gay și femeie

Pe aici prin vest, de vreo câțiva ani anunțurile de angajare nu mai au niciun fel de relevanță practică sau profesională.

La gazetă sau pe site se publică la fel de generic ca și până acum, însă realitatea din teren e alta.

Îmi povestea un cunoscut din Londra acum vreo câțiva ani că s-a dus să se angajeze și că după CV-uri și interviu a ajuns în finală cu un pakistanez.

Urma să dea ambii o probă de lucru, iar cel mai bun avea să fie angajat.

Mă rog, asta în teorie pentru că în practică lucrurile au stat cam altfel.

Românul a făcut treaba mai bine, dar a terminat pe locul doi.

Explicația managerului a fost relativ simplă și lipsită de formă și fond:

“Cornele, ești cel mai bun, dar nu pot să te angajez pe tine pentru că dacă o fac mâine imi face pakistanezul ăsta plângere la biroul antidiscriminare (n.r. ceva gen CNCD) și chiar dacă nu au ce să-mi facă ăia pentru că rezultatele sunt clare, nu vreau să-mi fac belele și dușmani așa că mai bine-l iau, îl țin vreo câteva luni până pot să-i găsesc motiv să-l pun pe liber și apoi te iau pe tine dacă mai ești disponibil și interesat.”

Cazul doi. Un alt cunoscut s-a dus acum câțiva ani să se angajeze la ceva companie multinațională cu prezență locală după ce respectiva companie a pus ceva anunț.

Omul s-a prezentat cu CV-ul și după ce potențialul angajator a citit la starea civilă că e căsătorit i-a dat CV-ul înapoi și i-a spus ceva de genul:

“Ne pare rău, dar ne-am făcut deja cota de bărbați albi și heterosexuali, nu suntem interesați să vă angajăm.”

Apropo de treburile astea, aseară povesteam cu un alt cunoscut despre cât de mizerabil a ajuns Windows-ul pentru că se umple de bug-uri după fiecare update, bug-uri pe care de multe ori nu le poți rezolva decât cu o reinstalare.

Concluzia în cazul ăsta a fost că toate belelele astea sunt rezultatul unei incompetențe crase și că fanaticii dictaturii identitare au obligat probabli și pe nenii de la Microsoft să angajeze oameni în funcție de culoarea pielii, orientarea sexuală și alte criterii irelevante. De fapt probabil că în ultima perioadă s-au făcut angajări pe orice criteriu mai puțin acela al competenței și experienței în domeniu.

Ori rezultatul unui astfel de trend se vede din plin și toată incompetența asta o să ducă, încet și sigur, firmele la faliment, mai devreme sau mai târziu.