Am gasit statuia diparuta “Copilul cu flaut”

Am gasit statuia diparuta "Copilul cu flaut"
Copilul cu flaut

Acum cateva zile Radu de la Cercetasii Sibieni m-a anuntat de o postare a sa pe blog. El a vazut un reportaj pe Antena 3 despre cateva statui uitate in curte la Fondul Plastic in Bucuresti. Privirea i-a fost atrasa de o statuie a copilariei noastre din Parcul Sub Arini: Copilul cu flaut (vezi foto captura Antena 3). Parea a fi aceea statuie, dar nu era sigur. Asa ca m-a mandatat pe mine sa cercetez cazul. Zis si facut!

Am cautat pe net, am postat aici pe blog, am dat telefoane, am vorbit cu experti si in sfarsit am un verdict: statuia de la Bucuresti este cea disparuta din Parcul Sub Arini, deci apartine de drept domeniului public Sibiu si trebuie ca Primaria Sibiu sa faca demersurile pentru a o recupera.

Dar un pic de istorie. Un sculptor sas Kurtfritz Handel a realizat se pare in 1967, la terminarea facultatii, aceasta statuie in bronz amplasata in parcul Sub Arini din Sibiu. Autorul nascut la Ramnicu Valcea in 1941 a studiat la Cluj si apoi a lucrat la Sibiu pana in 1985 ca artist plastic independent. In 1985 a emigrat in Germania unde si-a continuat cu brio activitatea artistica. Am descoperit site-ul autorului acestei statui si i-am trimis un email, dar deocamdata nu am primit raspuns. Poate cineva il suna pentru ca se pare are inca unele relatii cu Sibiul deoarece in 2007 a realizat o expozitie la Biserica Evanghelica din Sibiu in cadrul programului Sibiu – Capitala Culturala Europeana.

Am gasit statuia diparuta "Copilul cu flaut"
statuie-poza-veche

Am avut noroc si sa primesc o fotografie de acum 20 de ani de la un amic care arata statuia in forma ei fara flaut, dar inca in parcul Sub Arini din Sibiu (vezi foto alb-negru). Expertii intrebati nu erau siguri daca statuia de la Bucuresti e aceeasi cu cea din Sibiu, dar poza alb-negru confirma ca e una si aceeasi! Am gasit statuia ratacita!

Scurta istorie a statuii
Dupa ce a fost amplasat in Parcul Sub Arini in 1967, statuia a ramas acolo si a incantat trecatorii. Langa cupola, pe malul paraului…. Apoi la finele anilor 80 flautul a disparut, iar intre 1990-1992 statuia a disparut cu totul. Ciudat e ca cei de la Directia de Patrimoniu Sibiu nu stiu in ce conditii a disparut statuia. Ea era in patrimoniul Primariei Sibiu. Un preot care a studiat teologia la Sibiu in anii 70 i-a dedicat acestei statui un eseu. Un eseu care exprima foarte bine drama statuii ca drama a umanitatii la romani.

Multumiri
Am condus aceasta investigatie la cererea lui Radu Serban care a vazut documentarul la Antena 3. Ii multumesc lui si celor care au sprijinit aceasta cercetare: Razvan Pop (expert in Sibiu) si Octavian Repede (care ne-a furnizat poza document). Predam stafeta Primariei Sibiu pe care o voi anunta printr-o adresa oficiala electronica despre descoperirea noastra in speranta ca va face demersurile necesare pentru recuperarea statuii “Copilul cu flaut”.

Calin Blaga

Căutări:

6
Lasă un răspuns

5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
newest oldest most voted

Caline iti multumesc! Stiam ca ma pot baza pe tine cind e vorba de a descoperi ceva :). Ca o dorinta, mi-ar face o mare placere ca, dupa recuperare si reinzestrare cu un flaut (poate fi si adevarat) 🙂 sa fie amplasata in fata Salii Thalia. Am urmatoarela argumente: 1) ar bucura privirile vizitatorilor Sibiului si binenteles ale sibienilor 2) ar da plus de valoare Filarmonicii, care are sediul in Sala Thalia 3) ar fi protejata de vandalism fiind supravegheata printr-o camera web care e amplasata exact acolo, pe Cetatii 4) Copilul cu Flaut nu ar mai fi asa de… Read more »

Mioara TUTU

FELICITARI SI SUCCES IN TOT CEEA CE INTREPRINZI!!!

Eliza

Si mie mi-ai facut o bucurie…este statuia copilariei mele si a fratelui meu…haladuind prin Parcul Sub Arini. Ma bucur ca ati gasit-o…am fost foarte suparata, copil fiind, cand a disparut :(. Te rog tine-ne la curent cu raspunsul Primariei…Musai!

adara

Felicitari!, si sa speram ca Primaria va fi interesata sa aduca statuia in Sibiu. este o super ideea sa fie amplasata in fata Salii Thalia..
am intrebat prieteni care aau in jur de 30 de ani si sutn cativa care si-o amintesc, dar nu au poze….oricum sa speram ca Primaria isi va face datoria…