Misterul statuii disparute se adanceste

Cand credeam ieri seara ca am elucidat misterul statuii din Parcul Sub Arini pe care am intitulat-o “Copilul cu flaut” iata ca azi am primit raspuns pe email de la autorul sculpturii Kurtfritz Handel. Raspunsul sau ne edifica asupra faptului ca statuia de la Fondul Plastic Bucuresti NU este cea furata din Sub Arini, ci prima versiune, nereusita a acesteia. Ramane de gasit in continuare statuia originala sibiana….

Gasiti mai jos raspunsul autorului si fotografiile trimise de el, ca dovada a raspunsului. Astfel avem pentru prima oara public fotografii ale statuii cu numele original “Fluierasul“. Aceste fotografii pot deveni si document pentru ca arata statuia in varianta originala din ipsos si apoi cea din bronz amplasata in parcul Sub Arini.

Stimate Domnule Blaga,

Sculptura Fluierasul din parcul Sub Arini am executat-o in ipsos in anul 1972.
(1967 la absolvirea Academiei de Arta din Cluj ca lucrare de diploma am executat deasemenea un flueras in ipsos cu dimensiunile 120 x 60 x 100 cm.)

Lucrarea din 1972 a fost initial destinata pentru piata Schiller din Sibiu, dar architectul orasului Septilici a considerat ca locul potrivit pentru aceasta lucrare poetica ar fi parcul Sub Arini. Lucrarea a fost achizitionata de municipiul Sibiu si turnata in bronz la Combinatul Fondului Plastic din Bucuresti.

Intrucat calitatea turnarii primului exemplar nu a fost satisfacatoare, fluerasul a fost turnat a doua oara si amplasat in parcul Sub Arini, avind urmatoarele dimensiuni: 155 x 80 x 75 cm

Primul exemplar nu a fost distrus, a fost amplasat in fata Combinmatului Fondului Plastic din Bucurest si este cel regasit prin emisiunea TV.

Fluierasul din Parcul fondului plastic este deci primul exemplar turnat si nu nu este prorietatea orasului Sibiu.

In Germania am executat in bronz o mica replica, a carei fotografii v-o trimit cu aceasta ocazie, impreuna cu fotografii ale Fluerasului din Parc si a exemplaruliu in ipsos inainte de turnare.

Ca vechi sibian, ma bucura stradania dumneavoastra pentru cultura Sibiana si va doresc succes.

Cu prietenie
Kurtfritz Handel

_flotenspieler1972-1
_flotenspieler1972-2

_flotenspieler1972-10
_flotenspieler1972-10

_flotenspieler1972-11
_flotenspieler1972-11

_fluieras1967
_fluieras1967

_fluieras-germania
_fluieras-germania