Adevarul despre Facultatea de Medicina, sectia Stomatologie a ULBS

Iata o scrisoare a unui profesor din Germania care a contribuit la dezvoltarea sectiei de Stomatologie a Facultatii de Medicina din ULBS.

Sunt persoana care a contribuit 10 ani (1997 – 2007) la lansarea şi acreditarea medicinii dentare sibiene, persoana care a inaugurat o relaţie de parteneriat ĩntre ULSB şi universitatea Philipps din Marburg (unde am activate ca “Oberarzt” timp de 20 de ani), universitate repre-zentatã la Sibiu de prof. Schaal, un fost “Präsident” marburghez, care conform aprecierii noastre personale “fãcea parte, deja, din sistemul local”.

Noi am introdus (pentru prima datã) demonstraţia practicã la pacient (cãci acolo, nu numai cã studenţii nu realizau o experienţã practicã personalã la pacient, dar nici, mãcar, nu li se demonstra o rezolvare “step-by-step”. Practic, absolvenţii sibieni erau incapabili a ĩntreprinde ceva. Ca argument al acestei stãri de lucruri o dovedeşte elocvant, trimiterea copiilor şi soţilor acestora de cãtre prof. Miţaru la Cluj, dupã ce luaserã admiterea la Sibiu.

 

Personal am dotat cele douã biblioteci (universitarã şi medicalã) cu sute de cãrţi şi reviste de specialitate, am dotat medicina dentarã cu micro-aparaturã, instrumente şi materiale, care n-au fost folosite niciodatã la instruirea studenţilor, ci, doar, ĩn scop personal, am condus numeroa-se lucrãri de diplomã, de pe ale cãror coperţi am fost anulat (“factorii locali” s-au lansat, ast-fel), am ajutat la lansarea spre doctorat a cel puţin patru cadre tinere, i-am antrenat pe colegii sibieni la co-participaea (cu numele) la diverse manifestãri ştiinţifice locale etc.

 

Dupã acreditarea medicinii dentare sibiene (obţinutã şi prin relaţii personale ale unor profesori -politicieni sibieni, potenţate şi cu sume, despre care s-a vorbit atunci), persoana noastrã a devenit incomodã, deoarece eram un exemplu contrastant, examinând corect, constructiv, pentru viitorii medici dentişti, şi protectiv pentru populaţia ţãrii, nu acordam note de trecere decât acelora care le şi meritau.

Ne-am exprimat critic asupra relaţiilor familiei Miţaru, asupra promovãrii conf.dr. Sabãu, soţia profesorului chirurg Sabãu (cu activitate didacticã, doar, teoreticã, pe domeniul “muşcãturii”, cu un doctorat “româneasc” ĩn “paradentozã”) la disciplina de “protezã totalã” (pentru care se formase, deja, un cadru tânãr (dr. Bogdan Oprea, cu doctorat organizat de noi la Cluj, şi care ĩn momentul devenirii “doctor ĩn medicinã” pe domenul “protezei totale”, ĩn loc sã fie promovat, a fost degradat (ilegal) de la şef de lucrãri la asistent, fiind nevoit a pãrãsi ĩnvãţãmântul universitar).

 

Am criticat promovarea drept conferenţiar a dr. Nicolae (militar) la secţia de “protezare mobilizabilã scheletatã”, pentru care nu avea nici-o abilitare/abilitate (nu realizase pânã atunci nicio astfel de protezã), doctoratul sãu fiind ĩn implantologie (relaţia personalã cu prof. Neamţu, secretar ştiinţific al senatului ULBS, cu care petrecea concedii, nu numai ĩn Grecia, şi cu decanul, pe atunci al medicinii dentare bucureştene, prof. g-ral Augustin Mihai, fiind subiectiv-hotãrâtoare).

 

Am criticat faptul cã au “zvârlit din şa” pe o colegã specializatã ĩn Olanda pe domeniul Parodontologiei (dr. Simona Silivãşan), penru a o “promova” ĩn “stilul sibian” pe o alta, care face parte din sistemul medical-universitar local. Exemplele ar putea continua…

 

Din pãcate s-a creat o mentaliate bipartitã de clan ordinar, cadrele didactice nu-şi fac datoria, studenţii nu (pot) ĩnvãţã nimic, se tace, se trece cu vederea bilateral totul, penru cã acordarea diplomelor satisface pretenţiile modeste ale ambilor parteneri pe calea spre ĩn jos (conform spiralei lui Hegel).

 

Vä cer scuze… dar m-am adresat mai multor foruri din România (primind un rãspuns formal, aşteptat, de noi, doar, din partea preşedinţiei Romniei) şi EU (comisariatul pentru problemele universitare şi cabinetului preşedintelui J.M. Barosso Durao), de unde am primit rãspunsuri neputincioase, datorate reglementãrilor de rigoare, dar am primit…

 

Relaţia cu d-l rector, Oprean, cu d-l prorector Duşe, şi secreatarul ştiinţific, prof. Neamţu (fost, ca student, colaborator apropiat al nostru ĩn cadrul UASCR din medicina bucureşteanã, 1969-1974) a fost lamentabilã, neconstructivã, conturând eşecul nostru la Sibiu. Regrete… Ne-am despãrţit (dupã trei scrisori) de d-l rector cu cuvintele. “Vã doesc, daor, binele pe care-l meritaţi!” Sic!

Al dvs. Ion Coca

Căutări:

9
Lasă un răspuns

8 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
newest oldest most voted
LEON

vai ce acuzatii pt marii intelectuali ai urbei, vai vai au incepust si docentii sa creada ca sunt ne neinlocuit si ca fara ei se opreste lumea in loc ; Isi bat joc de tot ce inseamna bun simt si probitate profesionala , au uitat ca au de aparat o pozitie in societate si ca sunt exemple pt multi……pacat ca societatea romaneasca este intr un picaj catastrofal. Isi fac salarii imense si minaresc examene …;ca o adevarata caracatita care exista la toate nivelele in Ro de la OAMENI SIMPLI si pina la bugetarii si guvern. Daca nu punem toti umarul… Read more »

Se intampla si pe la Sibiu astfel de lucruri? Probabil scrie in fisa postului ca rectorii sa fie dusi un pic cu pluta

prof univ sibiu

Pacat de ULBS ca a intrat pe mana unor derbedei academici creatori de mafie universitara. Primul pas l-a facut Ciocoi-POP. Aceasta universitate este pe cale de disparitie. OPREAN si DUSE TREBUIAU DE MULT INLATURATI ! DISTRUGEREA ESTE INEVITABILA!
TREBUIE LUAT CE A MAI RAMAS BUN.
TREZITI PINA NU VA FI PREA PREA TIRZIU

Macar la Facultatea de Medicina sa nu se fi facut “manareli”, studentii trebuiesc invatati de profesori care intr-adevar isi merita statutul de profesor, nu de “profesori” doar cu numele. Pentru ca unii oameni vor ajunge candva sa fie tratati de acei studenti incapabili tocmai din cauza manarelilor din facultate. Rusine…

fost student

Dl Profesor Coca..va multumim mult pentru acest mare adevar..nu am terminat de foarte mult timp facultatea, si din pacate am ramas atat eu cat si colegii mei cu un gust amar.Facultatea din Sibiu nu ar trebui sa mai existe.Acesti mari profesori si conferentiari nu fac altceva decat sa-si vada propriile interese..nu au doresc sa formeze niste medici pregatiti..important e titlul si salariul (“concurenta e mare dragii mei”).Au uitat un lucru de baza.:.vorbim de pacienti si nu despre clienti.Din pacate toti oamenii care intr-adevar au facut ceva pentru ca facultatea de medicina sa fie una de calitate, au plecat(din motive binecunoscute)..nu… Read more »

ExStudent

Super articol. Sunt lucruri care daca ai petrecut 6 ani in sistemul asta, iti dai seama de ele, insa cand vezi scris negru pe alb, te incearca un sentiment ciudat: Bucurie ca exista si oameni care bine fac ca publica asa ceva, si tristete ca ajungi medic “pregatit” de “mari” profesori doctori conferentiari etc, si cand pui mana pe instrumente ai doua maini stangi ca nimeni nu s-a ocupat de tine, la orele de stagii. Idea este ca sunt profesori care isi dau interesul si chiar ajuta studentul, insa nu au loc de marii MAFIOTI! si din cauza asta avem… Read more »

Ana

Sunt chiar frustrata ca fac aceasta facultate.este…de-ea dreptul o hotie.m-am scarbit de toti si toate;cel mai mult regret ca am venit la sibiu.As vrea sa pot face ceva…dar asta-i Romania!Noi nu avem profesori,ci doctori in medicina care habar n-au; si eu as putea preda la aceasta facultate ca stiu sa citesc!!!”Profesorii” nostri universitari mi-au demonstrat ca clasa I poate sa tina 6 ani…invatam sa citim.vai de medicina noastra.S-a facut o facultate,fara sa existe nimic din ce trebuie ca sa zicem ca avem Medicina Dentara in Sibiu.SCARBAAAAA!!!!

Ana

Imi cer scuze pentru atatea greseli de gramatica.Am scris in graba.Dorinta mea,de a ajunge un medic bun,s-a terminat aici.Sunt fffffffffoarte nemultumita,complet dezamagita.

maitre

Facultatea de medicina dentara din Sibiu are atatea taraturi de cadre didactice, clanuri universitare alias mitariu club comfort, sabau, mami si alti inapti ce sunt pe langa, incat sa fii nebun sa mai vii aici.cei ce visati la dentara sibiu, mai bine mergeti la hyperion…e mai de calitate.
poate membri aracis vor face o corectura istorica si vor desfinta aceasta facultate care cheltuie banii statului si ai studentilor degeaba.
sper intr-o minune.