800 de euro amenda pentru o poza pe Facebook

O femeie din Spania a aflat zilele trecute faptul ca Facebookul nu e locul pe care sa pui orice mizerie, sau pe care sa postezi imagini sau informatii pe baza carora sa cataloghezi sau sa comentezi despre persoane si situatii pe care nu le cunosti.

Si n-a aflat oricum lucrul asta ci primind o amenda de 800 de euro pentru ca a urcat o poza in care aparea o masina de politie parcata pe un loc pentru persoanele cu dizabilitati.

Desigur lucrul asta poate parea absurd si a scandalizat o serie de oameni, insa exista niste aspecte legate de povestea asta ce mai degraba dau dreptate autoritatilor.

Am scris pe tema asta pe Zona Tehnica in urma cu ceva vreme, cand am comentat pe marginea unor modificari legislative ce aveau sa afecteze asa zisa ‘libertate de exprimare’. Conform unui set de principii morale si a corectitudinii politice, libertatea ta de exprimare se cam termina atunci cand lezeaza direct sau indirect pe cineva sau cand pune in risc viata sau sanatatea cuiva.

In cazul despre care va vorbesc ideea a fost relativ simpla. O patrula de politie a fost solicitata sa intervina si conform legii o masina de politie aflata in misiune poate sa incalce orice regula de circulatie pentru ducerea la bun sfarsit a misiunii. Acelasi lucru se intampla si in cazul ambulantelor sau masinilor de pompieri. Nu o spun eu, ci e parte din legislatia rutiera pe care trebuia s-o invatam si s-o memoram toti cei care avem permis de conducere.

Astfel, duduia in cauza a pozat o masina de politie parcata aparent neregulamentar si s-a si pronuntat pe marginea subiectului, public pe Facebook. Asta in timp ce Facebook e o retea de socializare si nimic mai mult. Pe Facebook intri ca sa socializezi, nu ca sa-ti exerciti talentele de judecator si nici ca sa ‘reclami’ public anumite situatii.

Cum fotografia in cauza a inceput sa circule, cazul a ajuns in atentia politiei din localitatea respectiva si s-a declansat o ancheta interna pentru ca o parcare neregulamentara a politiei, mai ales pe un loc pentru persoane cu dizabilitati e o lovitura grea de imagine. In urma anchetei s-a constatat faptul ca masina respectiva de politie a fost implicata intr-o interventie si ca a parcat pe locul respectiv datorita faptului ca era singurul disponibil in imediata apropiere a intrarii intr-o incinta unde politia trebuia sa-si desfasoare misiunea respectiva si ca agentii in cauza n-au gresit cu nimic in acest caz.

Pentru ca le-a fost lezata imaginea din cauza ca poza respectiva a fost postata public si s-a declansat o ancheta impotriva lor, agentii au depus o plangere pe numele persoanei ce a facut publica poza si aceasta s-a ales cu o amenda de 800 de euro.

Bineinteles ca s-au gasit si se vor gasi o serie de oameni care sa ia apararea respectivei, insa tin sa le amintesc faptul ca orice ‘dovada’ privind o ilegalitate sau incalcare a unei legi se depune la organul de ancheta, insotita de toate datele relevante in cazul respectiv. Facebook sau mai bine zis prietenii de pe Facebook nu sunt un organ de ancheta. Desigur respectiva putea sa foloseasca sistemul de mesaje private al Facebook pentru a notifica departamentul de politie implicat despre aceasta situatie, si departamentul in cauza identifica si clarifica situatia fara ‘repercusiuni’.

Sunt sigur c-or sa gaseasca suficienti care sa considere ca ceea ce-a facut respectiva e bine, insa de ceva vreme Facebookul si alte retele sociale au ajuns groapa de gunoi a inteligentei umane. Mi-au trebuit saptamani intregi ca sa dau unfollow si hide la o serie de profile, pagini sau grupuri de pe care cel putin trei sferturi dintre ‘prietenii mei’ de pe Facebook dadeau share numai la mizerii. Si chiar si asa inca imi mai apar in feed o serie de mizerii care dovedesc cat de departe merge gradul de naivitate si prostie.