1 mai muncitoresc

La romani 1 mai si-a pierdut adevarata semnificatie. In loc sa fie o zi de lupta pentru drepturile celor angajati, a devenit o zi de mici si bere. prin 1 mai muncitorii din toata lumea aniverseaza lupta lor pentru conditii mai bune de munca. Istoria castigarii drepturilor angajatilor in lume a fost foarte grea si a inceput in 1886 in Chicago, SUA. Dupa istoria tumultoasa de la finele secolului XIX si cea din anii 1920-1930 a urmat comunismul. Desi 1 mai plia perfect cauzei comuniste, acestia au transformat-o intr-un ceremonial de slavire a conducatorului Ceausescu.
Dupa Revolutie 1 mai a ramas un prilej de gratare si odata la 4 ani balci electoral. Asa cum veti vedea azi la televizor partidele vor arunca prostimii mici si bere in speranta unui vot. Tinerii profita de 1 mai sa fuga la munte sau la mare.
Si unii lucreaza de 1 mai…chiar si de 1 mai!

Traim intr-o Romanie in care muncitorii nu isi mai apara drepturile. Traim intr-o Romanie tradata de sindicate si de liderii acestora. Traim intr-o Romanie unde angajatul are drepturi pe hartie si prin lege dar nu in realitate. Nu prea vad mari diferente intre perioada interbelica si situatia actuala. Poate diferente de imagine, de aparente, dar esenta este aceeasi. Unii au totul, coruptia e omniprezenta, preotii fac politica, mafiotii scapa nepedepsiti, in timp ce multimea este gidilata electoral, conform principiului „au burta plina, nu mai gandesc”.

Si apoi daca te turmentezi cu bere si iti umfli burta cu bicorbonat de mici ce iti mai trebuie sa gandesti? Hai noroc, chelner, mai adu o bere!

Sa nu uit „micul” nu e mancare traditionala romaneasca asa cum se tot declama. Mititei sunt originari din Serbia, dar se regasesc si in Turcia si Grecia. O legenda urbana spune ca micii au fost inventati intr-un birt din Bucuresti, dar …. ne cam place noua romanilor sa zicem ca noi am inventat toate cele in lumea asta! Oricum in Transilvania mititelul este o mancare „traditionala” importata mai ales in ultmii 50 de ani.