www.organizatiimedia.ro

Convenţia Organizaţiilor de Media, grup de lucru al organizaţiilor locale de presă, are propriul site – www.organizatiimedia.ro Conventia are în prezent 41 de membri.

Conventia Organizatiilor de Media (COM) s-a constituit pe 21 decembrie 2002 la initiativa mai multor organizatii de media.COM nu are personalitate juridica proprie, functionand ca o o platforma informala de dezbatere a problemelor comunitatii media din Romania.Conform documentului sau constitutiv (Declaratia de la Sinaia – link), COM isi propune sa actioneze in patru directii fundamentale:
– interventie in chestiuni legate de normarea si respectarea libertatii de exprimare;
– adoptarea si implementarea unui Statut al jurnalistului elaborat si insusit de profesionistii de media, ca demers de auto-reglementare;
– monitorizarea si insanatosirea mediului economic in care functioneaza mass media;
– monitorizarea evolutiilor la nivel international in domeniul mass media ( legislatie, asociativitate, etica, standarde profesionale, tehnologii) si elaborarea de prognoze. In acest sens, COM a derulat in ultimii ani diverse intalniri sau conferinte (link la evenimente/reactii) avand tematici apropiate cu obiectivele mentionate sale, dar a si reactionat prin diverse mijloace (comunicate de presa, scrisori de protest, etc link) atunci cand principiile sale fundamentale au fost in pericol. Cel mai important rezultat al activitatii COM ramane elaborarea si adoptarea celor doua documente de auto-reglementare, Statul Jurnalistului si Codul Deontologic al COM. Ambele documente au fost adoptate la Sinaia, in perioada 9 – 11 iulie 2004 in urma derularii unui proiect finantat programul Phare Societate Civila 2001, Componenta Mass Media Independenta (decembrie 2003 – august 2004).
Proiectul a fost coordonat de Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat cu Agenţia de Monitorizare a Presei.