Scrisoare catre fiica mea

Când vei ajunge mare şi vei pu­tea citi aceste rânduri aminteşte-ţi câteva sfaturi de la părinţii tăi.
În viaţă sunt multe obstacole, unele mai grele, altele mai uşoare. Toate pot fi trecute cu speranţă. Oamenii din jurul tău adesea se vor plânge de una şi de alta, dar tu trebuie să fii tare şi să dăruieşti cât mai mult celor din jur. Dragostea îi face pe oameni puternici, nu banii. Pe cei care te vor învăţa să fii cea mai bogată sau cea mai cunoscută, să nu îi asculţi. Banii şi gloria lumii sunt trecătoare. Iubirea pentru oameni este veşnică.

Lumea poate fi schimbată! Trebuie doar să vrei. Adu-ţi aminte mereu că în fiecare om zace un dram de bunătate. Oricât de răi ţi-ar părea unii, învaţă să descoperi lucrurile bune din ei. Preţuieşte momentele frumoase ale vieţii, alături de oameni şi uită-le pe cele urâte. Nu îţi trăi viaţa cu gânduri de răzbunare, ură sau pizmă. Nu merită! Viaţa îţi va oferi mereu ocazii plăcute şi oameni dragi, apropiaţi de sufletul tău, doar dacă ştii să îţi deschizi sufletul către ei.
Nu uita niciodată să ajuţi pe cei aflaţi în nevoie. Lasă deoparte visele de preamărire şi uită-te în jurul tău. Vei vedea că sunt mereu unii asupriţi şi alţii asupritori. Niciodată să nu te foloseşti de oameni. Ajută-i! Fă-ţi prieteni! Iubeşte-i! Oamenii nu sunt obiec­te, ci fiinţe vii, care merită toată atenţia ta, în orice moment al vieţii. Alege-ţi mereu singură calea. Ascultă-i pe toţi, învaţă de la toţi, dar nu lăsa pe nimeni să decidă pentru tine. Chiar şi aceste sfaturi s-ar putea să îţi pară desuete la vremea ta. Dar poate te vor ajuta. Destinul ţi-l clădeşti singură, cu inima deschisă. Vei vedea cum vor apărea oameni în calea ta la fel de frumoşi la suflet, precum eşti tu. Apropie-te de cei pe care îi simţi aproape de tine.
Sunt câteva sfaturi de la părinţii tăi, care cred că în viaţă fericirea nu stă în bani, faimă şi putere, ci în cât dăruieşti celor din jurul tău.

Editorial publicat in ultimul numar la saptamanalului Sibiu 100%

Căutări: