Să luăm cifrele cu puțină lămâie

AdobeStock_292466780

În urmă cu câteva zile, din plictiseală, am făcut o analiză pe cifrele de aici din arhipelag și am scris pe Facebook că nu prea se justifică măsurile luate de către autorități dacă e să ne luăm după cifre.

Avem mai puțin de 1 mort pe zi și gradul de saturație a spitalelor e de sub 13%, ori asta nu prea justifică niciun fel de măsură restrictivă agresivă precum sunt astea de acum.

Totuși, ce nu spun cifrele astea e că n-avem medici.

Asta e cu totul altă poveste.

N-am medici și nu vrea nici dracu’ să mai vină aici după ce mai bine de jumătate dintre medicii și infirmierii de la public au plecat unde au văzut cu ochii fiindcă le-au impus ăștia să învețe catalană (pentru a putea vorbi și înțelege dialectele locale vorbite de o medie de sub 20% din populație).

Când cifrele sunt alarmante și statul impune restricții e din cauza unui eșec al guvernului nu din alte cauze.

E ca și pe șosele.

Guvernul e incapabil să educe și să controleze obținerea de permise de conducere și utilizarea lor ulterioară așa că soluția cea mai simplă și ieftină pentru stat e să ne pedepsească pe noi toți ceilalți cu măsuri absurde.

Aș putea scrie pe tema asta rânduri întregi și poate c-o s-o fac cu următoarea ocazie, momentan am să revin la cifre și la relevanța lor practică.

Cred că cel mai indicat e să ne ghidăm după cifrele din SUA că ăștia sunt dați drept exemplu și sunt luați ca referință practic la orice.

Toată lumea e oripilată de faptul că mor ăia acolo pe capete și că în fiecare zi înregistrează un nou record de morți sau infectați, asta deși Trump le-a zis că n-or să moară mai mult de 400 de mii de indivizi.

Mă rog, Trump a zis multe și nu toate sunt de băgat în seamă.

Așa că înainte de a ne oripila și șoca cifrele din SUA e musai să luăm în calcul o serie de aspecte.

60% din populația SUA e în risc iminent de moarte chiar și fără COVID19

Nu e o glumă, conform datelor oficiale, în 2018 peste 42% din populația SUA era obeză.

Ori obezitatea e o bombă cu ceas.

Toți ăia sunt cu boli cronice foarte nasoale, diabet, boli cardio-vasculare etc.

Ăștia sunt implicit vulnerabili la orice infecție mai puternică și pot să umfle coada subit în orice moment.

Pe lângă ei, estimez că alți 20% sunt în pericol iminent să devină obezi și să dezvolte boli nasoale.

La 328 de milioane de cetățeni cât are SUA (estimat în 2019) 42% înseamnă undeva în jur de 135 de milioane de bombe cu ceas din care cel puțin un milion riscă să moară de infarct dacă strănuta vreunul mai puternic lângă ei.

În momentul de față, în SUA sunt contabilizați vreo 350 mii de morți care raportați la 135 de milioane de bombe cu ceas înseamnă undeva în jur de 0,003%.

Un procent ce denotă faptul că fie COVID19 nu e așa de mortifer, fie fac ăia o treabă extrem de bună.

Cum sunt mai căpiat de felul meu tind să merg pe prima variantă pentru simplul fapt că acolo în SUA majoritatea nu țin cont de absolut nimic.

Capitalismul (imperialist) american a avut nevoie de două categorii de oameni din punct de vedere social.

Prima categorie e reprezentată prin carnea de tun care să fie disponibilă pentru eventuale războaie.

Treaba asta a rezolvat din mers o serie de probleme ce țin de unitate, patriotism, naționalism și mai ales disciplină și a fost catalizată la maxim cu ajutorul războiului rece.

A doua categorie e de mici roboței lacomi care să trăiască în case de carton și să trăiască toată viața pe credite pe care să le plătească din salarii mizere.

Niciuna din cele două categorii nu implică prea multă inteligență sau educație.

Oamenii educați pun de obicei întrebările corecte, proștii pe cele greșite.

De asta și există o gravă problemă cu fake-news pe acolo pe la ei și de altfel și pe la noi.

Rușii (și nu numai) s-au prins de ceva vreme de treaba asta și o exploatează la maxim cu orice ocazie.

Aici în Europa modernă treaba stă cam la fel, tocmai de aceea avem și noi de tras la greu cu fake-news.

Dar, din nou, vorbim de alt subiect și probabil c-am să-l dezbat cu altă ocazie.

SUA n-a investit niciodată în educarea propriei populații, iar marile genii din SUA sunt și au fost în proporție de peste 90% din import.

Capitaliștii au preferat să folosească head-hunters ca să-i găsească pe cei mai buni în loc să-i crească ei acolo în pepinieră.

E mai sigur și mai ieftin în felul ăsta.

Cum și la ei, ca și la noi de altfel, există o grămadă de proști paranoici și cum la ei conceptul ăla de libertate și de stat de drept e adâng întipărit în conștiința națională și puternic sprijinit de sistemul juridic, fiecare face ce și cum vrea apropo de COVID19.

Foarte puțini poartă mască (și mai puțini îi înțeleg eficacitatea și relevanța) și mult mai puțini evită contactele sociale.

Ori în contextul ăsta, să ai cifrele pe care le au e de-a dreptul surprinzător.

Și nu prin prisma gravității ci dimpotrivă, prin prisma faptului că nu sunt mai mari deși au trecut practic 9 luni de când a început pandemia.

Sunt sigur de treaba asta pentru simplul fapt că aici, unde măsurile sunt drastice și guvernele încearcă să le impună cu orice preț, cam 90% poartă masca doar cât să nu ia amendă și cel puțin 75% caută cu orice preț întâlniri sociale unde să nu se țină cont de reguli absurde.