Masca e un chin când lucrezi

Înainte să aruncați cu roșii sau să scuipați venin din cauza titlului e musai să pun un disclaimer, dinăla ca pentru idioți, din care să înțelegeți că nu sunt împotriva măștilor.

Mi se pare OK să le poarte cei care vor să se protejeze sau vor să-i protejeze pe ceilalți.

Eu unul am văzut mereu și văd masca ca pe un chin, ca și prezervativul de altfel.

Mă rog, eu de felul meu am o problemă cu accesoriile extravagante și nu port nici lanțuri, nici brățări, nici inele, nici măcar verigheta că nu le suport.

Mă chinui de luni bune să rezist cu ceasul de la Apple la mână și cu PowerBeats în urechi doar pentru că-mi fac viața și munca mai ușoară, dar și așa tot le percep ca pe un chin.

Masca, prezervativul… fix aceeași poveste.

Nu e paranoia, nu e nici Bill Porți cu cipul de 5G și alte mizerii pe care le vedeți pe la TV sau pe Facebook, e pur și simplu o chestie ce ține de confortul meu psihic.

Acum că v-am introdus în problemă să vă explic ce am pățit ieri și de ce mi-e milă sincer de ăia care trebuie să poarte masca ore în șir și mai ales de ce îi înțeleg pe cei care o poartă sub barbă sau atârnată de o ureche.

Ținând cont de considerentul de mai sus, dar și de faptul că evit pe cât posibil să ies acolo unde e amendă dacă nu e mască e musai să subliniez și faptul că teama asta de COVID19 scade pe zi ce trece.

Revenind la ziua de ieri.

Niște clienți au desființat un birou pentru că trăim într-o țară unde de vreo 3-4 ani avem un guvern de comuniști.

Dinăia veridici, și e condus de bolșevicii bolivarieni care l-au consiliat pe Maduro ca să ducă Venezuela la ruină.

Cum ne-am procopsit cu ăștia mai sunt și business-uri care mor.

Așa-i filmul, pui lacătul și mergi mai departe.

Cum eu mă ocup de diverse chestii pentru clienții ăștia, m-au rugat să mă ocup de detalii.

Adică să mă asigur că se demontează tot de pe acolo.

Am tocmit un bulgar renumit pe aici pentru astfel de munci și ne-am dus să facem treaba respectivă.

Să urci o masă, un birou și trei scaune în microbuz sau să dai jos niște prize și echipamente e floare la ureche.

Problema a survenit când a trebuit să dăm jos niște neoane și o placă de aluminiu ce era efectiv lipită de o structură cu silicon.

Ne-am chinuit amândoi timp de o oră ca să o dăm jos.

În ora aia, la 30 de grade afară, sus pe scară și cu masca pe față viața a devenit un chin și era atât de nasol încât bulgarul și-a dat la un moment dat masca jos de pe față și m-a întrebat în glumă dacă cred că acolo sus pe scară e coronavirus.

Îmi pot imagina cum s-a simțit omul pentru că și eu, cu masca mea ventilată am fost nevoit să o feresc de vreo trei ori pentru că efectiv mă sufocam.

Și nu pentru că nu puteam să inspir ci pentru că respirând alert din cauza efortului, jumătate din ceea ce expiram rămânea prins între mască și față, iar asta mă obliga să dublez efortul fizic pentru a respira.

Am transpirat în două ore cât nu transpiram dacă era să alerg un maraton și a trebuit să beau un litru de apă ca să-mi revin.

Dincolo de asta, ceasul ăla deștept de la Apple m-a avertizat la un moment dat și mi-a recomandat s-o las mai ușor pentru că-mi sărise pulsul brusc de la 137 la 163 de bătăi pe secundă.

Astea fiind zise, toți hipsterii ăia care latră că masca e OK n-au lucrat intens, cu masca pe față o oră în viața lor.

În definitiv, obligativitatea purtării măștii e doar o spălare pe mâini din partea guvernelor, mai ales în contextul în care s-a impus după trei luni de la începerea pandemiei.

După cum spuneam și cu altă ocazie, 90% poartă masca doar de frica amenzii și mai puțin de frica virusului pentru că pe măsură ce zilele trec și mor din ce în ce mai puțini deși numărul de pozitivi crește e evident că n-o să se prăpădească specia din cauza asta.

Epidemia asta e o amenințare ca oricare alta și conform cifrelor are o rată de mortalitate de 0,3%, iar asta dă multe speranțe.

O să murim cu toții cândva, iar dacă e să fie de COVID19 cu siguranță masca n-o să ne scape pentru că fugind și ascunzându-ne nu să fie o soluție. ci doar amână inevitabilul.

Astea fiind zise dacă ți-e frică de virus și implicit de moarte stai acasă și nu mai umbla teleleu pe stradă pentru că ori cu mască ori fără ea o să te lovească mai devreme sau mai târziu.

Am cunoștințe care au umblat cu mască, mânuși și cu dezinfectantul în geantă și tot l-au luat și a fost nasol de tot.

Și am cunoscuți care poartă masca și la birou pentru că au început să tușească puțin și fac asta din respect față de colegi.

Eu care din aprilie am făcut peste 20 mii de km. prin insula asta mică și am purtat masca exclusiv din obligație și doar acolo unde știam că risc să iau amendă mă tem de idioți mai mult decât mă tem de COVID19 și masca respectivă nu-mi inspiră niciun fel de încredere sau siguranță.