Personalitati Sibiu: Ricky Dandel

Ricky Dandel (n. 30 septembrie 1952, Sibiu) este un solist vocal, compozitor, textier, prezentator, moderator şi show-man.

Date biografice

A urmat Şcoala de Muzică din Sibiu.
În anul 1975 a absolvit Facultatea de Litere şi Istorie din Sibiu, secţia engleză-germană. Este absolvent al Academiei de Comerţ, secţia marketing.

În 1967 înfiinţează la Sibiu trupa beat-rock Solaris cu care face mai multe turnee în Transilvania. Cu această trupă debutează la televiziune. În 1971, casa de discuri Electrecord îi editează primul maxi-single şi un an mai tîrziu pe următorul album, ambele cu compoziţii proprii.
Piesa Eram copii care îi aparţine câştigă concursul Tele-top.
În anii 1974 şi 1976 participă la Festivalul Internaţional de Jazz de la Sibiu cu recitaluri în compania formaţiei

Ricky Dandel
Ricky Dandel

Eric Manjak .

În 1988, la concursul Melodii 88 obţine o menţiune pentru piesa Cu tine.
Este în acleaşi timp profesor de engleză la liceul Brukenthal din Sibiu. Efectuiază numeroase turnee în Germania şi Rusia. În 1980 participă la festivalul Kollobrezec din Polonia şi un an mai târziu la Intertalent – Praga în compania formaţiei Ricchie e Poveri şi a big-bandului Gustav Brom.
În 1982 obţine un premiu de creaţie la Cavan International Song Contest din Irlanda şi revine pe scena festivalului în 1990.

Din 1989 se stabileşte în Germania. Încă din 1996 este profesor de engleză şi germană la Munchen iar din 1998 este artist liber profesionist (docent liber-profesionist pentru marketing, retorică şi business english).
Este deţinătorul titlului academic MA (Magister Artium) pentru limba engleză, al Ministerului de Cultură şi Învăţământ din Bavaria, Germania. In 2005 susţine examenul de doctorat la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu şi obţine titlul academic de DOCTOR în FILOLOGIE (Magna cum Laude) la Catedra de Studii Britanice si Americane.

În 1990 Ricky Dandel devine membru al Uniunii Compozitorilor din Germania şi membru GEMA, în calitate de compozitor şi textier.
În 1991 semnează un contract cu casa de discuri BMG-Arioola pentru un disc single. Este perioada în care artistul se clasează pe locul al III-lea în clasamentele Media Control la concurenţă cu cei mai difuzaţi artişti de pe teritoriul Germaniei.
În anul 1993 devine membru al International Federation of Festival Organizationa (FIDOF) iar în anul 1999 la Founders’ Board of Directors for International Children’s Festivals” În 1994 înfiinţează un label de discuri şi editura „Rick’s Music”. Îşi prezintă producţiile la Midem (Cannes, Franţa) împreună cu fiul său Elvin.
Susţine recital la festivalul internaţional „Cerbul de aur” în deschiderea concertelor Sister Sledge din 1992 şi Jerry Lee Lewis din 1994.
În 1992-1994, 1996, 2001 este prezentator la cinci ediţii ale festivalului de la Braşov În 1993 este preşedintele juriului internaţional al Festivalului de la Vilnius, Lituania unde susţine şi recital.
În 1994 prezintă împreună cu Toto Cutugno şi are recital la Festivalul Internaţional „Orfeul de Aur” din Bulgaria.
În 1995 este moderator la „International Pamukkale Music &Culture Festival” din Turcia În 2000 este gazdă şi prezentator la Festivalul Callatis de la Mangalia avându-l ca invitat pe Chris Norman.
< În 2002 este moderator al Festivalului Internaţional „The Golden Magnolia” din Baton Rouge, Louisiana SUA.
Distincţii obţine la International Song Contest Cairo, Egipt, 1995, la Vilnius şi Nida-Lituania, 1996, la Pamukkale Turcia, 1996, Benelux International Song &Culture Festival 1988, Malta, 1999 pentru compoziţie.
În 1999 discul single „Du bist mein Licht”, creaţie proprie de Ine patru săptămâni locul I în topul Bavariei la „Deutsch Schlagerparade” difuzat pe postul de radio Bayern 1.
În 2002, septembrie CDul „Mein Truck fahrt immer weiter/ This is good ol’truck” ajunge pe locul I în acelaşi context.
În 2002 înregistrează un CD cu celebre hituri country şi country rock, reorchestrate, în duet, cu superstaruri ale genului: Percy Sledge, Wanda Jackson, Aaron Neville, Freddy Fender, etc.
În 2002 şi 2003 semnează alături de fiul său majoritatea pieselor muzicale din filmul artistic „Deadline-Das Musikill”.

Sursa text si detalii: Wikipedia

Sursa foto: siebenbuerger.de

Căutări: