Personalitati Sibiu: Emil Sigerus

Emil Sigerus (n. 19 februarie 1854, Sibiu – d. 25 martie 1947) a fost un etnograf, colecţionar, istoric şi scriitor sas din Transilvania, România.

Biografie

Emil Sigerus a fost al cincilea copil al senatorului Karl Sigerus. De copil a fost interesat de gospodăriile ţăranilor

Emil Sigerus
Emil Sigerus

saşi şi români. În călătoriile pe care le făcea alături de tatăl său în satele din împrejurimile Sibiului (Caşolţ, Vurpăr, Daia, Hosman) Emil desena minunatele modele pe care le găsea pe perne şi cuverturi, precum şi ornamentele specifice de pe vasele de ceramică.

După absolvirea gimnaziului, s-a orientat spre meseria de librar, care era o tradiţie de familie. Emil Sigerus era nepotul lui Martin Hochmeister, tipograf de renume care a scos în 1790 atât prima publicaţie din Transilvania (Siebenbürgische Vierteljahresschriften) cât şi prima publicaţie în limba maghiară din Transilvania (Erdély-Magyar Hir-Vivõ numită mai târziu Hiradó). După ce a lucrat o scurtă perioadă în tipografia “Ottmar Pfraundler”, Emil s-a îmbolnăvit şi a plecat la tratament în străinătate.

Între 1877-1880 a locuit la Ljubljana, în Slovenia. Aici l-a cunoscut pe directorul muzeului de artă populară dr. Deschmann, mare specialist şi colecţionar pasionat de obiecte de artă populară. Sub impresia acestor exponate, Emil Sigerus a hotărât ca la întoarcerea în ţară să înfiinţeze la Sibiu un muzeu de artă populară.

Pentru a-şi îmbogăţi cunoştinţele de artă populară, Emil Sigerus a întreprins în 1880 o călătorie de studii la Viena, unde a vizitat muzee şi colecţii de artă

Reîntors de la Viena, Sigerus a înfiinţat în 1885 în Sibiu, Muzeul Carpatin (Karpatenmuseum), la baza căruia a stat colecţia proprie, de aproximativ 500 de obiecte, în special ulcioare, farfurii, vase de cositor şi textile. Muzeul a fost integrat în 1918 în Muzeul Brukenthal

Ca rezultat a pasiunii sale pentru broderiile şi ţesăturile ţărăneşti, Emil Sigerus editează în 1906 mapa cu modele de broderii săseşti intitulată Siebenbürgisch-sächsische Leinenstickerei (Broderii pe pânză a şaşilor transilvăneni).

Emil Sigerus s-a numărat printre membrii fondatori ai Siebenbürgischer Karpatenverein (Asociaţia Carpatină din Transilvania) şi al Asociaţiei Sebastian-Hann, al cărei director a fost din 1907 până în 1946.

Când Emil Sigerus a împlinit 80 de ani, Muzeul de artă populară din Viena l-a numit membru de onoare.

SURSA si detalii: Wikipedia

Sursa foto: Razvan Pop