Personalitati Sibiu: Andrei Codrescu

Andrei Codrescu (născut Andrei Perlmutter în 1946, Sibiu, România) este un eseist, poet şi prozator evreu american de origine română.

Biografie

Andrei Codrescu
Andrei Codrescu

A debutat ca poet de limbă română iar după emigrarea în SUA (1966) s-a afirmat ca scriitor în limba engleză, publicînd poezii, lucrări cu caracter memorialistic şi eseuri. Este colaborator la National Public Radio. În 1989 s-a întors în ţara natală ca să transmită Revoluţia Română în direct pentru programul de ştiri ABC’s Nightline (articolele sale au fost reluate în revista Dilema). A descris această experienţă într-o carte Gaura din steag (The Hole in the Flag) desemnată de suplimentul literar al ziarului New York Times drept Notable Book of the Year. Romanul său, Contesa sângeroasă (The Blood Countess) (Simon and Schuster, 1995), a devenit best seller în America de Nord. Un al doilea roman, Mesi@ a avut aceeaşi soartă. Volumul de versuri se numeşte Alien Candor: Selected Poems. 1970-1996 (Santa Rosa; Black Sparrow Press, 1996). Toate volumele au fost traduse în limba română.

A publicat în The Baltimore Sun, The Chicago Tribune, Playboy Magazine şi The New York Times.

Predă cursuri de creative writing la Louisiana State University în Baton Rouge, Louisiana, şi editează revista de avangardă poetică Exquisite Corpse: A Journal of Letters and Life. Locuieşte în New Orleans. Este căsătorit şi are doi fii.

Sursa si detalii: Wikipedia