Oare cat a costat reclama la Digi24

the-procession-462670

Aflu de pe Digi24 ca un preot din Vaslui „a scos” sfintii la vanzare:

Se întâmplă la Vaslui, unde stareţul unei mănăstiri a scos la vânzare sfinţi pictaţi, la 1.000 de lei bucata. Preotul și-a motivat gestul prin faptul că nu are bani pentru a termina pictura interioară a bisericii, aşa că aplează la enoriaşi. Cei care dau bani vor fi trecuţi într-o condică şi pomeniţi la slujbe.

Acuma probabil tuturor asta o sa para o stire relativ banala, doar ca treaba asta cu scosul sfintilor la vanzare nu e deloc noua si nici suma nu-i ceva iesit din comun. Pe la noi pe la Avrig, pentru pictarea monstruasei biserici denumita pompos „catedrala” (desi nu exista un episcop arondat) s-au scos la vanzare picturile pe 200-250 euro bucata si foarte multi si-au cumparat cate un sfant care sa-i reprezinte acolo in biserica. Amuzant e faptul ca, cel putin la noi, o parte din picturi au fost realizate voluntar desi enoriasii au platit pentru ele. Desigur, in ciuda donatiilor si a voluntariatului mai bine de jumatate din biserica a ramas neterminata pentru ca prioritatea preotilor a fost sa-si schimbe casele si masinile.

Dar sa nu mai divaghez si sa revin la stirea in sine. Deci Digi24 relateaza sub forma de stire o practica ce este comuna peste tot in Romania si care s-a aplicat cu succes peste tot in Romania si astfel eu o vad mai degraba ca o reclama decat ca o stire efectiva.

De ce o vad ca reclama? Pai vorbim de Vaslui si acolo lumea nu prea vrea sa munceasca si prefera sa  bea la universalul satesc pana si banii pe care nu-i au. Si astfel in afara de primarul care vrea sa fie reales si da jumatate din bugetul primariei pentru a-si asigura sustinerea preotului si de vreo cativa smenari cu aspiratii la functii politice nimeni n-o sa fie capabil sa-si „cumpere” propriul lui sfant.

Tocmai de aceea stirea asta banala ce contrasteaza cu realitatea din teren nu face decat sa sune a reclama ce data in primetime pe un post de audienta nationala are sansa de a sensibiliza vreun evlavios cu bani (sau mai multi) care prin milostenia lui va pune umarul la pictarea bisericii respective ca sa aiba si betivii la ce sa se inchine si sa aiba si preotul de unde ciordi ceva bani de o limuzina, daca nu cumva e la fel de betivan ca enoriasii.

the-procession-462670

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *