Fumatul & p*z*ele

Incepand cu 17 martie, fumatul in spatii publice in Romania a fost interzis, dar deja stiati lucrul asta pentru ca au curs in ultimele zile articolele, meme-urile si postarile pro sau contra fumatului in baruri.

Ba chiar am vazut, odata cu intrarea in vigoare a legii, dis de dimineata poze postate de diversi indivizi mandrii ca ei inca fumeaza in bar si nu-i sanctioneaza nimeni.

In acelasi timp, citind diverse comentarii pe o sumedenie de siteuri de stiri si bloguri am remarcat o victimizare a pizdelor care nu pot sa traiasca daca nu fumeaza intr-un loc inchis. Desigur vorbesc atat de pizde feminine cat si masculine, pizde ce aparent mai nou au pornit o cruciada.

Nu vreau sa zabovesc prea mult privind caracterul unor astfel de oameni, dar vreau sa dau doua exemple elocvente privind felul in care se abordeaza treaba asta cu fumatul pe la altii:

  • In Spania, o lege similara a intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2011 si pentru a se asigura de faptul ca legea se respecta in cel mai mic detaliu, textul de lege sanctioneaza proprietarul incintei in care se fumeaza si nu fumatorul. Astfel, daca un individ isi permite luxul de a-si aprinde o tigare intr-un bar e suficient ca un nefumator sa faca poza si s-o dea pe Whatsap, mail sau mesaj privat politiei si sa indice locatia unde a fost facuta. Politia nici n-o sa se deranjeze sa se deplaseze pana la locatia respectiva ci o sa scrie amenda pe numele proprietarului si o s-o puna la posta. In primele luni patronii de baruri au luat oarecum in gluma legea asta si au facut niste cutii ale milei in care strangeau donatii pentru a plati amenda. Si toata smecheria asta a tinut relativ o saptamana, pana cand au inceput sa curga primele amenzi, primele controale si pana au inceput sa se intoarca clientii nefumatori de la usa. Pana la urma nu i-a afectat amenzile pe cat i-a afectat pierderea clientilor in detrimentul unor localuri ce respecta legea.
  • In urma cu un an, povestind pe subiectul asta cu fumatul in locuri publice inchise, un fost coleg de munca (american) imi povestea cum intr-o dimineata in timp ce astepta linistit o masina care sa-l aduca la servici s-a trezit calcat pe cap (la propiu) de politie pentru ca fuma in strada la o distanta de mai putin de 150 metri fata de cea mai apropiata scoala, fapt ce conform legislatiei americane constituie o abatere grava. Toata povestea s-a lasat cu plimbarea lui pana la sectie, punerea lui la dispozitia unui judecator care l-a lasat sa plece abia dupa ce a platit o amenda de cateva sute de dolari.

Personal n-am nimic cu fumatorii pentru ca pana la urma e problema fiecaruia ce face lui, insa nu pot sa nu remarc ipocrizia cu care abordeaza aplicarea legii asteia niste oameni care deunazi ii scoteau ochii lui Ponta ca-i corupt si militau pentru arestarea lui. Aceiasi oameni care in urma cu cateva saptamani militau pentru aplicarea legii in cazul Antena 3, iar acum fac pe victimele pentru ca nu le convine o lege de bun simt.

Si eu am umblat destul de mult prin baruri si discoteci si pot spune ca, dincolo de faptul ca-mi lacrimau ochii aproape constant cand ma aflam in astfel de incinte datorita proastei ventilatii, a doua zi daca-mi miroseam hainele imi venea sa dau afara tot ce-am mancat in ultimele zile. Si lucrul asta nu se intampla doar pentru ca erau 10 amarati intr-o discoteca sau club ce fumau Carpati sau Winchester, tigari considerate printre cele mai ordinare doar pentru ca erau mai ieftine, ci pentru ca erau 100 de alti “amarati” ce fumau tigari la fel de ordinare, precum Winston sau L&M ce se deosebeau doar prin cutia mai robusta, lucioasa si un pret pe masura.

In ziua de azi, aceiasi ipocriti care se considerau importanti pentru ca fumau tigari cu doi bani mai scumpe se cred buricul pamantului si se victimizeaza in loc sa respecte o lege pe care din bun simt trebuiau s-o respecte de ani buni.

Nu stiu cum sunt altii, insa intr-un restaurant unde se serveste mancare e absurd sa vrei sa-ti tihneasca mancarea atunci cand la masa de langa tine e unul de pufaie intr-una dintr-o tigare ordinara doar pentru ca el e “stresat” si trebuie sa fumeze. Si eu sunt stresat si munca mea e mult mai stresanta si pune o presiune psihica mult mai mare decat in cazul unui sofer de excavator sau tarnacopist si totusi eu am gasit metode sa ma controlez si sa nu ma victimizez sau sa consider stresul ca o justificare la un viciu aberant.

cal-retroart-0814-586_L