Mi-e rusine ca sunt roman!

Sub acest titlu a aparut azi un editorial in Revista electronica ACUM, a romanilor din diaspora si nu numai. Editorialul este scris de Dorian Galbinski, care a lucrat la redacția română a BBC din 1970 până în 2008. Un editorial cu multe intelesuri pentru cine vrea sa inteleaga….

10
Lasă un răspuns

10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
newest oldest most voted

mie nu mi-e rusine ca sunt romanca. mi-a fost la un moment dat si mi s-a facut rusine de rusinea mea. nu sunt cu nimic responsabila de faptele unora, care nu sunt in stare sa faca mai mult cu viata lor decat sa fure sau sa violeze. nu spun nimic de rromi, nu spun nimic de nimeni. e treaba lor. eu, insa, stiu ca atunci cand trec granitele tarii devin responsabila prin ce fac, pentru ca imi reprezint patria, vrand nevrand. oamenii vor ajunge sa identifice, mai devreme, sau mai tarziu, tara, cu omul. sunt romanca si sunt mandra de… Read more »

Super comentariu, aalexandraa … si eu afirm cu tarie ca nu mi-e rusine ca sunt roman…

@aalexandra – hai sa fim seriosi… noi, de aici, nu putem niciodata sa ne punem in pielea romanilor ce locuiesc in alte tari. degeaba ne dam noi aici rotunzi ca suntem romani nationalisti daca atunci cand e sa traim in italia de exemplu nu putem spune acelasi lucru, riscand sa fim atacati si familiile noastre omorate.

De obicei nu imi este rusine sa afirm tare ca sunt romanca. In Austria/Germania /Ungaria nu ama vut probleme cu asta. Primavara asta am fost insa in Italia, unde se schimba lucrurile…am avut parte de experiente ciudate. Cea pozitiva a fost ca am intrat intr-un magazin de bijuterii. Era al unei romance, care de bucurie, ne-a facut o reducere de 15%, Cool. Cea negativa a fost in Venetia, la o toaleta publica. Curata, ca peste tot. Intra hoarda de turisti romani…lasa o mizerie de nedescris, hartii pe jos, cu bocancii pe colac,ca asa-i la noi la tara… apare femeie de… Read more »

Szasz

Nu mi-e rusine ca sunt roman. Mi-e rusine ca sunt romani.

Tudor, tin sa-ti spun ca stiu f bine ce vorbesc, pentru ca am lucrat in germania mai bine de un an. stiu foarte bine ce inseamna singuratea printre staini, care sunt plini de prejudecati. iti povestesc o singura intamplare. eram la o prietena nemtoaica si imi verificam e-mailul (mi-a dat ea voie). a venit tatal ei si mi-a spus: “ce ai furat?” i-am raspuns: “tot ce am prins”, pe un ton de gluma. aveam in cap sa plec, sa muncesc si sa raman in alta tara. strainii sunt super ok, cand mergi la ei sa le dai bani (ca turist… Read more »

Sunt Gigel si mi-e rusine ca sunt roman! Ce amuzant! Parca as adera la grupul alcoolicilor anonimi… Nici nu trebuie sa ies din tara, si nici nu trebuie sa primesc vreun turist strain ca sa pot afirma asta. E de ajuns sa fiu nationalist pentru a-mi fi rusine. Saptamana trecuta mi-am inceput-o cu sentimentul ca este utila o bata oricarui om civilizat pentru a sanctiona grotescul societatii, dobitocenia, tampitenia, idiotenia si cretinismul. E greu sa observi aceste aspecte din masina, insa mergand pe jos nu sunt numai iritante, aceste manifestari, ci de-a dreptul inadmisibile. De aici ideea cu bata, cu… Read more »

Mai succint, mi-e rusine ca sunt roman, daca a fi roman inseamna sa ma identific cu romanii; nu pot fi freelancer – eu sunt nationalist.

“Un editorial cu multe intelesuri pentru cine vrea sa inteleaga….”

Sunteți amabil vă rog să enumerați câteva dintre aceste înțelesuri? Să confruntăm notițele, să văd dacă am înțeles bine…