Foloseste cineva detectoare de fum?

carved halloween pumpkins on table over fire

De ceva vreme ma bate gandul sa-mi iau un detector de fum acasa. Avem deja asa ceva in zonele comune, insa in apartamente n-a pus nimeni detectoare de fum.

Nu avem nimic cu flacara deschisa prin casa (totul merge pe curent), nu folosim niciun fel de improvizatii electrice, nu fumam, iar bucatareasa gateste la CrockPot (si poate sa uite sarmalele pe foc cand merge in oras cu prietenele), asa ca riscul unui incendiu e aproape minim.

Spun aproape minim pentru ca totul in casa merge pe curent si desi reteaua electrica e foarte bine facuta, mereu exista riscul ca vreun aparat electronic sau electrocasnic sa provoace un incendiu in cazul in care ii cedeaza sursa de alimentare si nu sar sigurantele la timp. Potentialul risc asociat cu o eventuala suprasarcina l-am eliminat cu ajutorul unor surse de protectie montate intre priza si aparate, surse ce teoretic ar trebui sa protejeze si invers, insa nu m-as culca pe o ureche.

Apoi mai exista si riscul ca o baterie bazata pe LiPo sa se incendieze din senin cum s-a intamplat cu celebrele Samsung Note 7. Bateria de mare capacitate de la drona sau bateria de capacitate medie de la aspiratorul Roomba sunt desigur primele pe lista de suspecti.

Nu stiu daca va aduceti aminte, insa cand au aparut celebrele hooverboards, Amazon a fost la un moment dat nevoit sa suspende vanzarea si livrarea lor din cauza ca provocau mult prea multe incendii, cam la fel de multe ca Samsung Note 7, insa mult mai violente.

NOTA: Bateriile pe baza de LiPo au o ardere chimica, iar flacara lor nu se stinge cu apa si nici cu o patura de lana pusa peste ca sa sufoce focul. In cazul lor functioneaza doar pulberea din extinctoare.

Asta fiind zise un oarecare grad de risc exista si tocmai de aceea m-am uitat pe net si am gasit pe Aliexpress un detector Xiaomi la vreo 25 de euro, un pret relativ bun daca e sa ne gandim ca unul no-name e 31 de lei (adica vreo 7 euro). Nu ma intereseaza nici sa iau ceva premium cum e asta de la Nest pentru ca mie imi trebuie un detector care sa ma trezeasca atunci cand dorm in caz de ceva, nu sa-mi trimita chestii pe mobil cand sunt plecat pentru ca nu-mi folosesc la nimic.

Notificarile pe mobil, in astfel de cazuri, sunt doar frectie la picior de lemn pentru ca in afara de rolul informativ nu ajuta cu nimic si astfel decat sa platesc o diferenta mai mare de pret doar ca sa am notificari pe mobil, mai bine prefer sa dau bani in plus la asigurare ca sa fiu sigur ca-mi pot recupera in timp util contravaloarea pagubei.

Astfel, caut un detector de fum/monoxid de carbon care sa fie eficient si care sa poata sa ma trezeasca si din morti la nevoie, pentru ca atunci cand dorm de auzit aud zgomote mai puternice si alarme, insa n-am cum sa miros pentru ca simtul olfactiv se dezactiveaza in timpul somnului, ca si multe alte functii cognitive de altfel.

P.S. Probabil c-o sa ziceti ca sunt paranoic, insa cand o sa am mai mult timp va povestesc cum intr-o seara ma uitam la cum se invartea farfuria de ciorba in cuptorul cu microunde avand o flacara ce ardea pe manerul lingurei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *