Drepturi? ce sunt alea se-ntrebau jandarmii

Nu pot ramane indiferent la incalcarea grava a drepturilor constitutionale si la abuzurile facut de jandarmi din ce in ce mai des. In urma cu doua seri, dupa ce au primit ordinul de persecutie de la Igas s-au apucat sa-l puna in aplicare. Metoda folosita a fost una clasic militieneasca de intimidare. Astfel s-au infiltrat prin multime, au saltat tot ce era tanar si apt de lupta si i-au dus la asa zisele perchezitii.

Acuma normal cand un echipaj de politie, jandarmerie, politie rutiera sau mai stiu eu ce are obligatia si dreptul sa te legitimeze. Legitimarea unei persoane presupune verificarea documentelor de identitate, a veridicitatii lor si cam atat.

Bineinteles ca in statul politienesc Romania este normal pentru multi ca un cetatean oarecare, fie ca era la un protest pasnic fie ca nu era saltat din multime, pus sa-si scoata tot din buzunare si sa insire pe asfalt in vazul tuturor (apropo de dreptul la intimitate), apoi era filmat de doi militieni, fara nici o autorizatie, ba mai mult I se filma si actul de identitate.

In mod absolut hilar televiziunile se intrebau daca este legal asta desi stim cu totii ca este ilegal, insa eu ma intreb daca este normal asa ceva intr-un stat democratic. Astfel vechea practica securista de intimidare a fost pusa in practica si oricine parea suspect era perchezitionat fara mandat, I se viola dreptul la intimitate si era si filmat pentru a fi pus la arhiva cum spunea purtatorul de cuvant al jandarmilor, un lake flausat ce statea ascuns in multime in urma cu 2 seri de frica bolovanilor si pe care-l informau televiziunile despre ce se intampla de fapt fiindca el habar nu avea.

Acuma eu inteleg situatia creata, exista riscul unor revolte, exista de ceva vreme, SRI-ul e in alerta maxima de mai bine de 6 luni, insa totusi daca tot i-au saltat sa-I legitimeze sa-I caute la buzunare puteau s-o faca undeva unde le oferea intimitate, cat despre imaginile respective care au fost filmate, conform legii acelea trebuiau distruse dupa 24 ore, insa legea intr-un stat politienesc e alta.

Aseara treaba s-a imputit si au inceput sa organizeze filtre in gari. N-am inteles de ce tocmai filtre, care e problema, daca vin din provincie in capitala sa protesteze se intampla ce?

Problema e ca perchezitiile au continuat si aseara, iar filtrele se pare ca n-au fost doar in gari ci si pe sosele. Problema asta cu perchezitionarea si filtrele e un fel de stare de urgenta nedeclarata.

In mod ironic daca niste tineri s-au dus in strada sa-si ia revansa pe bestiile de militieni si sa arate ca pana la urma poporul are ultimul cuvand de spus, brusc toti am devenit posibili inamici.

Ma bucur totusi ca actuala putere repeta greselile din 1989, balbielile si persecutiile astea nu pot face decat sa mobilizeze si sa starneasca mult mai multa ura.