Dezbatere publica: Strand in Dumbrava

copy-of-sibiu-dezbatere-publica-strand-padurea-dumbrava-2

Am fost la dezbaterea publica privind planul Primariei Sibiu de a construi din bani publici un complex de stranduri in Padurea Dumbrava. M-a bucurat de data asta prezenta a mai multor cetateni, arhitecti, lideri ai sociatetatii civile. Din pacate doar 27 de oameni au sosit. Din acestia 17 au votat contra proiectului. A fost un deliciu intalnirea. Arhitecti tineri in frunte cu presedintele Ordinului Arhitectiilor Sibiu, Gabriel Rosca, i-au dat o lectie profesionala celui numit Laschescu, arhitect sef interimar, numit de Iohannis. Acest individ peltic si balbait nu avea habar sa distinga intre doua tipuri de planse urbanistice distincte. Cineva din sala a si spus „Cu un astfel de proiect orice profesor de la scoala de arhitectura va pica la examen”. Dezbaterea a fost dezastruos organizata din nou. Dar si de data asta cei interesati au fost prezenti, acum in numar si mai mare. Tineri si batrani au fost contra. Au fost si oameni pentru, evident veniti adusi la comanda. Au venit in sala au spus ca sunt pentru si au argumentat aiurea fara sa asiste la discutii si apoi au plecat….

Dezbatere publica Strand
Dezbatere publica Strand

Spre final cand deja o parte din oameni plecasera a venit si herr Iohannis. Nu a zis nimic. A stat langa usa 2 minute si zambea ironic, apoi a plecat. Trist este ca un individ Laschescu, functionar public, arhitect sef interimar le-a spus arhitectilor tineri si inflacarati „Lasa ca de acum stiu cum sa tratez cu voi cand mai venit la mine cu treaba!” Altfel zis o amenintare ca le va respinge proiectele din care isi castiga piinea. Asta da democratie.

Cu aceasta ocazie am intalnit multi oameni impotriva acestui proiect si a stilului de administrare a orasului. Oameni pe care nu ii cunosteam. Astfel am convingerea ca sunt mult mai multi cei ca mine si poate ne adunam intr-o Initiativa Cetateneasca!

Sibienii trebuie treziti la realitate cat nu e prea tarziu. Dezbaterea de azi a fost o palma pe fata democratiei. Acelasi Laschescu a si concluzionat „S-au facut ceva propuneri aici. Noi vom lua in discutie acele elemente care le consideram bune”. Altfel spus fac ce vor ei si legea le permite. Traim intr-o tara de rahat cu o administratie la Sibiu care face ce vrea pe mosia sa!

Sibienii sunt ca de obicei dezinteresati. Nu le pasa ca se taie Padurea Dumbrava. Nu le pasa ca se cheltuiesc in plina criza 45 milioane de euro pentru un strand, cand tot programul Sibiu 2007 si toate asfaltarile si renovarile din Sibiu au costat 25 de milioande de euro. Nu se intreaba nimeni unde se duc acesti bani. Cei de la Primarie prezenti la dezbatere dadeau din colt in colt si  evitau raspunsurile la intrebrile punctuale privind studiu de impact, de mediu, de fezabilitate, de fundamentare, de fezabilitate economica, de trafic etc. Toate nu exista, dar li se cere cetatenilor sa fie de acord cu acest mega proiect!

UPDATE: Presa care distorsioneaza realitatea. Dupa dezbatere am ramas cu un gust amar. Antena 1 Sibiua prezentat dezbaterea in stilul caracteristic pro-Iohannis. Mai grav e ca un ziarist de la Sibiu Standard sustinea ca lumea prezenta la dezbatere nu stie ce vorbeste. Si mai grav e ca in sala o ziarista de la Tribuna (care era foarte incisiva la alt ziar cand lucra) a intrebat (venise tarziu). „Aici sunt numai opinii contra. Eu vreau sa aud o opinie pentru. Este cineva.” Si a zis un batranel ceva. Fata si-a notat si a plecat. Deci va dati seama cum va prezenta miine Tribuna subiectul…. cum e comanda…. Offf! Asta mai e presa? Are dreptate Dan Greavu cand comenteaza aici pe blog si spune ca presa actuala locala e foarte slaba….

Foto: Dacii Liberi