Despre Revolutie fara patima

Cat de greu le este multora sa vorbeasca despre Revolutia din 1989 fara patima, chiar si la 20 de ani dupa aceasta. Mai ales cei ce au participat sau au trait-o macar ca adulti. La Sibiu evenimentele din 1989 au fost dramatice. Multi morti, raniti. Printre ei o victima de 3 ani. Da. La Sibiu un copil de 3 ani a fost impuscat. De catre cine? De revolutionari?! De ce? Pentru ca era in masina cu mama insarcinata si tata, ambii presupusi teroristi… Am realizat un interviu cu mama dupa 20 de ani pe care il puteti citi in Sibiu 100%. Tragic este ca abia distribuit ziarul au si inceput sa curga telefoanele… De la revolutionari.

Sunt acuzat de ce am publicat acest interviu. Altii spun de ce am lasat-o sa vorbeasca. Participantii la evenimentul relatat in interviu, intre cei ce au tras, mi-au tras un perdaf pentru ca am publicat un interviu cu un terorist de la Sibiu. Desi procuratura militara a concluzionat ca familia nu era de teroristi, desi raportul balistic a aratat ca nu s-a tras din masina asupra filtrului revolutionar, totusi, dupa 20 de ani, revolutionarii aflati de cealalata parte a baricadei afirma ca s-a tras asupra lor. Cum altfel ar putea justifica faptul ca au omorat un copil? Teroristul de la Revolutia sibiana a fost un copil de 3 ani.

O palma data de istorie pe care nu am invatat sa o digeram. De aceea multi nu pot discuta la rece despre Revolutie. Anul acesta am realizat o serie de interviuri impreuna cu Octavian Repede despre Revolutia din Sibiu 1989. A iesit si un documentar ce va fi difuzat la Casa de Cultura a Sindicatelor, in 21 decembrie ora 18. Intrarea libera.

Ce am inteles eu in acest an? Dupa toate interviurile si lecturile declaratiilor celor implicati… Am inteles ca la Sibiu a fost o mare harababura. Toata lumea primea arme pe baza de buletin si toti deveneau revolutionari. Se tragea in toate directiile din 22 decembrie. Cine tragea? Mai ales revolutionarii, unii intr-altii uneori, asa cum unele marturii o arata. A tras si armata in Securitate si Politie, desi din Politie sau Securitate nu tragea nimeni.

Unii spun ca au fost si teroristi. Si rusi veniti in vizita la Sibiu. Cred ca rusii erau pusi doar sa observe lucrurile. Nu cred in implicarea lor. Cum erau rusi, erau si americani… Observatori. Revolutia de la Sibiu este plina de mistere. Multe alimentate inca din acele zile de panica, necunoastere si pasiunea unora de a inflama spiritele… Adevarul nu il detinea nimeni. Era doar o lupta pentru putere intre diverse forte revolutionare, de stat, militare etc

Dupa 20 de ani nu exista iertare. Nu exista inca la Sibiu sentimentul de recunoastere a unei vine comune pentru toti mortii si ranitii. Exista insa multa patima si ura. Mai trist este ca nimeni nu a inteles ca violenta Revolutiei Romane nu a rezolvat lucrurile. Si se putea face totul pasnic ca in restul tarilor din fostul bloc de influenta sovietica.

“Fara violenta!”