Eu mai cred in Petitii, chiar si online si apoi depuse la institutii. Cred ca au multiple efecte: informeaza publicul, starnesc publicul sa caute mai multa informatie si provoaca dezbateri si reactii. Si astfel uneori politicienii si administratia cedeaza.
Azi Laurentiu Parnica, de la Sibiu Standard, a scris un nou editorial despre noi cetatenii si stat si despre petitii. Ziaristul ne indeamna ca si in editorialul de ieri la resemnare. Oare de ce? I-am raspuns si ieri si azi. Dar azi m-am uitat pe cate comentarii a primit ieri negative la adresa materialului sau. Oamenii l-au sanctionat ca a gresit in atitudinea sa si azi, totusi continua. Treaba lui.
Apropo de petitii acum un an si ceva circula o petitie urmata de un mic protest ad-hoc pentru construirea centurii Sibiului. Apoi Sibiu Standard a preluat petitia gata creata si semnata pe net si a mediatizat-o. A facut un intreg site special in jurul ei. Acum Parnica este dezgustat de neimplicarea in fapt a oamenilor atunci. Ce nu intelege el – activismul comunitar este o chestiune complexa. Necesita multa munca, mult voluntariat si multa daruire, dar si neimplicare politica si corporatista. In protestul Sibiu Standard pe baza petitiei de pe net semnata „Criticul de serviciu” s-a deraiat tinta petitiei din construirea rapida a centurii, in pastrarea contractului la firma Todini, pentru care Sibiu Standard a scris multe articole. Apoi ziarul a fost cumparat de Horatiu Cercel, patron Concefa, firma direct interesata de centura impreuna cu Todini. Vedeti de ce nu a functionat protestul vostru? Sibienii sunt pentru o centura, dar nu sa ii scoti in strada alaturi de firme, magnati si politicieni.
Sa nu uit: Criticul de serviciu, tot eu sunt (am si emailurile de generare a petitiei cu centura). Si in cazul petitiei Salvati Dealul Gusterita, tot eu am fost si uite ca proiectul a fost stopat, firma Tondach renuntand de un an la continuarea lui pe termen nedefiniti. La fel vom reusi sa ne mobilizam si in cazul Padurii Dumbrava.