Cine-i finanteaza pe extremisti? Dar pe sectanti?

Citeam ieri o stire de pe TION privind “spiritul civic” al celor de la Noua Dreapta care aparent vor sa organizeze patrule impotriva hotilor de buzunare din Timisoara. Si mi-am adus aminte ca povestea asta cu patrulele nu-i o noutate. In Germania, dupa incidentele de anul nou s-au “organizat” patrule, iar in SUA astfel de patrule sunt o noutate.

Acuma pana la urma organizarea de astfel de patrule nu-i tocmai o idee rea, dar eu unul nu ma entuziasmez asemeni alora care la aflarea vestii ca germanii isi apara femeile de “invadatori” s-au udat mai ceva a o fata mare cand vede primul penis erect. Totusi, oamenii astia sunt in fond extremisti si scopurile lor reale sunt de a prelua si de a detine controlul prin violenta, constrangere si intimidare. Istoria ne-a oferit multe exemple in acest sens.

Dar, revenind la baietii astia (eu unul fete n-am prea vazut  printre ei), in fiecare reportaj sau poza pe care-am vazut-o cu ei apar doar unii de-ti dau impresia ca fie or sa-ti traga teapa cu ceva la prima ocazie, fie sunt spargatorii de seminte din fata blocului ce-si asteapta ajutorul de somaj in timp ce hartuiesc vecinele (tinere) de bloc.

Ori un tepar n-o sa puna veci bani la comun pentru o cauza sociala, la fel cum nici un spargator de seminte n-o sa cotizeze cu nimic. Si lucrul asta ma face sa ma intreb pana la urma, baietii astia imbracati din Dragonul Rosu de unde au bani ca sa organizeze mitinguri cu bannere, meshuri si pancarte asemeni celora cu manipularea politico-penticostala? Si nu, nu-mi spuneti ca lucreaza pentru ca un om care lucreaza n-are timp de patrule si de organizat in cel mai mic detaliu astfel de mitinguri.

Portrait of beautiful female teenager praying isolated on a white background. Looking up
foto via GraphicStock

Revenind la sectanti, in cazul Bodnariu s-au organizat o serie de proteste atat in tara cat si in afara ei, iar imaginile destul de elocvente surprinse la protestele astea confirma faptul ca s-au investit bani grei in imagine si dincolo de pancarte si bannere mai intra in scena si prezenta politicienilor (sunt sigur ca nu toti au fost populisti si in goana dupa imagine, ci ca unii s-au dus platiti bine ca sa dea “greutate” protestului) si a unei acoperiri media de-a dreptul impresionante. Si din nou imi pun problema cine ii finanteaza pana la urma pe oamenii astia, pentru ca in marea lor majoritate sectantii sunt fie asistati social, fie lichele fara scrupule al caror scop e sa primeasca nu sa dea bani sau beneficii. De cate ori n-am auzit vorbindu-se despre cunoscuti trecuti la vreo secta si concluzand ca au trecut la secta respectiva doar pentru beneficii. Ori la fel ca si in cazul extremistilor ma intreb cine oare ii finanteaza, pentru ca ei intre ei cu siguranta nu se pot finanta si daca ar cotiza la comun atunci toti banii aia ar merge pe structura ierarhica cat mai sus (ca si la partid de altfel) si nu ar avea de castigat decat cei care conduc organizatia (la partid se castiga functii si contracte precum si influenta). Iar cel mai elocvent exemplu in acest sens e BOR, unde enoriasii se zbat in mocirla in timp ce sarlatanii o ard in lux.

In opinia mea, caracterul manipulator al extremistilor, habotnicilor religiosi si al siteurilor de propaganda nu este diferit sub nicio forma si astfel m-as risca sa spun ca in spatele tentativelor de manipulare venite din partea lor se afla aceleasi