Bucur da lectii celor de la Tribuna

Pentru ca ziarul Tribuna nu se sinchiseste sa publice niciun drept la replica, redau mai jos scrisoarea deschisa a directorului Muzeului ASTRA, Corneliu Bucur, adresata tribunistilor de Ziua Rromilor. O lectie anti-discriminare pentru unii numiti jurnalisti in Uniunea Europeana. Unde mai pui ca de Ziua Rromilor Iohannis, Bottesch si alte oficialitati invitate nu au binevoit sa fie prezente. Doar Corneliu Bucur era pe acolo….

<!– /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:””; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; mso-hyphenate:none; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”; mso-ansi-language:EN-US; mso-fareast-language:AR-SA;} p.MsoBodyText, li.MsoBodyText, div.MsoBodyText {margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:6.0pt; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; mso-hyphenate:none; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”; mso-ansi-language:EN-US; mso-fareast-language:AR-SA;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:1.0cm 2.0cm 1.0cm 2.0cm; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1; mso-footnote-position:beneath-text;} –>

< ![endif]–>

Tribuna Sibiului boicotează, în continuare, Muzeul ”ASTRA”

În urma citirii articolului Cu fuste creţe şi bănuţi în păr, pe „strasse”, apărut în ziarul Tribuna, în data de 9.04.2009, am constatat, fără prea mare surpriză, că publicaţia sibiană continuă, în stilul caracteristic, să boicoteze imaginea Muzeului ”ASTRA”.

Respectând cele mai elementare norme ale deontologiei jurnaliştilor, ar fi trebuit să fie menţionat cel puţin numele instituţiei organizatoare a expoziţiei „Oameni asemenea”, vernisată joi, 8.04.2009, la ”Casa Artelor”, dacă nu şi discursul directorului instituţiei la vernisajul expoziţiei organizate cu acel prilej festiv. Avem de-a face cu o totală lipsă de respect faţă de publicul cititor, care doreşte, în mod firesc, să fie corect informat în legătură cu evenimentele petrecute în urbea sa şi cu privire la personalităţile care au generat şi produs evenimentul.

De asemenea, nu este menţionat rolul Muzeului ”ASTRA”, personal, al directorului său general, prof. dr. Corneliu Bucur, de notorietate naţională, în promovarea ideii organizării unui muzeu al culturii şi civilizaţiei romilor, la Sibiu, şi eforturile pe care le face domnia sa, de aproape un deceniu, pentru impunerea acestui proiect. Nu este reţinută nicio idee – dar oare mai putem găsi o singură idee în acest ziar ?! – din discursul directorului general al muzeului, care a vorbit tocmai despre importanţa acestui proiect în promovarea identităţii rome.

Preocupat doar de propria imagine şi de propriile interese, cotidianul Tribuna a uitat complet de obligaţia presei de a prezenta lucrurile în mod obiectiv şi nu în funcţie de interesele de moment ale unui individ sau ale unui grup. Oare ţine cont redacţia Tribunei şi de opiniile propriilor cititori? Oare mai reprezintă acest cotidian o sursă de informare demnă de luat în seamă ori s-a transformat, în mod regretabil şi condamnabil, definitiv, într-un ziar-manifest, într-o publicaţie de uz personal?

Complexul Naţional Muzeal ”ASTRA” nu doreşte, de la cotidianul Tribuna, laude sau aprecieri, ci simpla prezentare corectă a unor fapte, aşa cum ar trebui să facă o redacţie a cărei integritate morală nu ar putea fi pusă la îndoială. Dacă un ziarist decide să trateze un anumit subiect în presă, trebuie să parcurgă toţi paşii necesari realizării unui articol sau reportaj, de la informare, la selectarea celor mai importante date ale evenimentului şi la transmiterea acestora către cititori. Măcar dac-am avea de-a face cu analize personale sau cu exprimarea atitudinii proprii a unui ziarist, dar acestea lipsesc cu desăvârşire din acest text, aşa cum se întâmplă de obicei în acest ziar. Materialele par redactate de un fel de robot obedient în al cărui algoritm a fost specificat, în mod clar, ce trebuie să apară şi ce nu, cine trebuie lăudat şi cine trebuie ponegrit.

Cititorii îşi doresc – vă repetăm, domnilor jurnalişti, poate veţi înţelege până la urmă – informare corectă, obiectivă, nu articole trecute prin foarfeca unui cenzor capricios.

Prof. Dr. Corneliu Bucur