Apropo de paranoia și manipulare

050-epiCoWmEWiI

În urmă cu vreo săptămână o pagină de Facebook anti-PSD a postat faptul că în ziua următoare o să publice un video și s-ar putea să le fie suspendată pagina din acest motiv, iar videoul o să fie șters.

Nu urmăresc pagina despectivă, dar am prieteni care s-au grăbit să dea share la postare.

Așa că am abordat administratorii paginii respective folosind mesageria și i-am rugat să publice și un link de download pentru videoul respectiv fiindcă dacă zboară de pe Facebook eu am capacitatea și posibilitatea să-l țin sus.

Cel (sau cea) care mi-a răspuns a început prin a-mi spune că ei nu încurajează pirateria de niciun fel și nici ilegalitățile (poftim !?).

Apoi mi-a spus că de fapt e vorba de un documentar pe care l-a făcut Netflix, pe care o să-l publice ăia de la Netflix, iar ei or să-i dea share pe pagina lor.

M-am amuzat teribil și le-am explicat că n-a zis nimeni nimic de piratat și piraterie ci că m-am oferit să țin un video sus în cazul în care acesta urma să apară pe o platformă publică gen YouTube sau Facebook de unde un algoritm îl poate da jos dacă sunt suficiente plângeri.

Ori dacă e făcut de Netflix (companie privată) și publicat pe platforma lor atunci nu e niciun bai pentru că nu-l dă nimeni jos așa ușor.

Apoi interlocutorul (sau interlocutoarea)mea a conchis că oricum e cam nașpa treaba asta cu Netflix fiindcă e pe bani, iar mulți nu sunt dispuși să plătească taxa lunară ca să vadă un documentar ce spune adevărul.

Nu știu dacă prin asta a vrut să sugereze faptul că totuși pirateria aia era bună că ajungea documentarul respectiv la toată lumea, nu doar la cei câțiva cu abonament de Netflix și interesați de așa ceva.

Acuma să nu credeți c-am mai întrebat care adevăr sau că m-am interesat ce anume urmează să lanseze Netflix în ziua următoare. Nici vorbă.

Am renunțat de mult la Netflix pentru că am Amazon Prime (la care rareori mă uit) și SkyTV (care e musai pentru că are Baby TV), iar acum de când am înțeles că deși cer abonament vor să bage și publicitate m-am decis că nu merită deranjul.

Totuși, două zile mai târziu mi-am adus aminte de treaba asta pe plajă și am căutat pagina respectivă ca să văd despre ce documentar e vorba și am dat peste un documentar despre revoluția din Ucraina care nu are nimic de-a face cu România sau politica de pe aici.

Dar astea sunt desigur detalii care nu prea contează atunci când te victimizezi în prealabil și invoci o conspirație împotriva ta pentru faptul că dai share la un documentar ce era programat și anunțat de producător cu mult timp înainte și care nu prea are legătură directă cu ceea ce faci tu pe Facebook sau în afara lui.

Atunci când apelezi la un așa teatru ieftin, primul efect e pierderea credibilității după care urmează căderea în derizoriu pentru că cei care știu pe ce lume trăiesc și înțeleg câtuși de puțin cum funcționează anumite lucruri nu pun botul la tentativa ordinară de manipulare.

foto via vk.com