Adio, Romania!

Adesea in ultimii 20 de ani am vorbit, scris si mai ales am simtit ca sunt roman. Am crezut ca romanismul este o solutie pentru pastrarea identitatii nationale. Mi s-a oferit in decursul anilor ocazia sa parasesc Romania, definitiv. Am refuzat pentru ca mereu am simtit ca ma leaga ceva de locurile acestea. Dar in ultima perioada, dupa atatea rateuri politice ale liderilor, dupa inselarea increderii in schimbare, spun si eu „Adio, Romania!”

Nu vreau nici acum sa plec din locul unde m-am nascut. Iubesc Sibiul si cred in destinul mistic al acestui oras. Asa cum cred si in Transilvania ca regiune cu o cultura occidentala. Cu riscul sa imi pun in cap pe toata lumea va spun doar atat: „Adio, Romania!” Nu mai vreau sa aud de nimic de dincolo de Carpati, in sensul politic si administrativ. Cred ca este timpul unei miscari profunde a curentului transivan. Este timpul sa cerem autonomia Transilvaniei, si nu pe criterii etnice ci purt economico-sociale. Dupa ce am dus in spate o tara numita Romania timp de aproape 100 de ani, trebuie sa ne dam seama ca nu are sens. Coruptia, lipsa cuvantului, a moralei, smecheria si fariseismul sunt singurele elemente ce ne vin de la Bucuresti, capitala Romaniei. Acolo se strang toate investitiile mari atrase cu spaga, acolo se invart serviciile secrete in firme de fatada, acolo se fac jocurile politice ale tarii. Si in timp ce politicienii si oamenii de afaceri de acolo se imbogatesc, noi muncim sa ii imbogatim.
„Adio, Romania! Traiasca Transilvania!” Acesta trebuie sa fie noul nostru gand. Autonomia regionala este posibla in cadrul Uniunii Europene si este cazul sa ne-o cerem. Nu spun sa refuzam comertul cu Romania sau sa primim romanii in Transilvania. Dar sa ne creeem propria identitate de transilvaneni. Vom avea o regiune autonoma cu transilvaneni, maghiari, secui, sasi, svabi si alte etnii. Avem forta de munca bine calificata, avem resurse naturale si economice. Este timpul sa devenim Elvetia Estului European.
Stiu ca multora le surade ideea din diferite motive. Mie unul, casatorit cu o moldoveanca, am inteles mereu ca si in Transilvania rasismul este in floare. Trebuie sa invatam sa convietuim impreuna pentru o regiune autonoma mai buna: Transilvania. Sa nu mai platim taxe si impozite la Bucuresti pentru politicieni corupti, deveniti baroni in Romania. Sa platim taxe si impozite pentru Trasilvania. Sa muncim pentru Transilvania. Sa atragem investitori pentru Transilvania.
Adio, Romania!