Tribuna tabloida

De cateva luni in coace politica editoriala a ziarului cu cel mai mare tiraj din judetul Sibiu, Tribuna s-a transformat intr-una de tabloid. Dupa zeci de ani de format a la „gazeta de perete” Tribuna a intrat intr-o noua era. Politica editoriala coordonata de Florin Staicu a dus Tribuna sub patronajul lui Carabulea in era tabloidizarii. Sincer imi inchipui pensionarii obisnuiti sa citeasca articolele seci despre productia agricola si realizarile autoritatilor, pusi in fata unui ziar plin de crime, violuri, accidente. Un fel de stirile de la ora 5 in format tiparit zilnic.

Trecerea a fost brusca si pentru unii inexplicabila. Eu unul o explic din mai mult emotive. Unul este noua echipa manageriala amintita mai sus pusa pe facut bani si atras un nou grup de cititori, daca asta mai e posibil la un ziar tiparit. De aceea Tribuna trage tare si pe varianta online pentru a nu pierde pe acel segment.

Un alt motiv este si faptul ca abonatii traditionali Tribuna pur si simplu mor. grupul tinta al ziarului era format mai ales din persoane varstnice. Cum viata se ma si sfarseste (din pacate!) si noua generatie nu mai e atrasa de cititul ziarelor Tribuna a schimbat macazul spre tabloidizare, doar, doar atrage noi cititori.

La ora actuala din presa sibiana tiparita, singurul ziar ramas traditionalist, fidel principiilor eticii jurnalistice este Monitorul de Sibiu. Stiu, stiu veti zice ca ii laud cu motive ascunse. Nu. Pur si simplu asa e. Tribuna s-a tabloidizat. Sibiu Standard era deja, plus ca acolo ami sunt si alte vicii ascunse de care nu vorbim acum. Restul sunt online. Mai exista periodice, dar nu intra in aceasta discutie.