Ţigani, romi, rromi

După furtuna stârnită pe blog şi în propria relaţie, a trebuit să îmi acord o zi de pauză. Am citit de  dimineaţă toate comentariile. Multe rău-voitoare, altele de susţinere şi unele de manipulare. Nu scriu pentru trafic, pentru că nu este blogul meu. Oricum nu mă pricep la trafic, tehnică şi alte chestii de IT. Dar îmi plac dezbaterile. Când eram în şcoală adoram să dezbat pe orice temă. Aşa am învăţat multe despre oameni. Aşa îi cunoşti mai bine pe cei din jur. Dar m-am oripilat când am văzut comentatori, nu pentru prima oară care spun despre ţigani că sunt boala societăţii româneşti. Că ţiganii abandonează copiii, ţiganii fură şi omoară. Ţiganii fac toate relele din lume. Indiferen că îşi spun ţigani, romi sau rromi pentru mine rămân oameni. La fel cum sunt şi românii, saşii, ungurii sau orice altă etnie.

Nu înţelegem că ţiganii au o altă cultură şi nu îi putem transforma în români sau germani. Ei vor rămâne mereu ţigani. Este identitatea lor culturală. De ce nu o putem respecta?

7
Lasă un răspuns

7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
newest oldest most voted

:)) A fost despre lesbi, acum despre tigani probabil va urma despre negrii-afro, unguri, evrei, bolnavi de sida…nici una dintre postari nu o va egala pe cea cu lesbianismul ca si nr de comentarii si vizualizari din simplul motiv ca lesbienele sunt fascinante pentru barbatii majoritari care comenteaza.

Poate o postare despre conditia pustanilor EMO si cum sunt ei “persecutatii” de oamenii normali, ar putea egala postarea lesbi…(glumesc binenteles)

sipa

In primul rand cred ca nu cunosti nici un tigan. Nu ai calatorit macar o data cu un tigan in autobuz.N-ai trecut din gresala pe langa unul pe strada. Discriminati? intereseaza-te si ai sa vezi ca au mai multe drepturi decat romanii.Ca noi,in particular, ii discriminam injurandu-i IN GAND e altceva.Ca un patron ii discrimineaza si nu-i angajeaza este iarasi altceva.Spune-mi un singur argument pentru care ar trebui sa angajez un tigan.Chiar daca e singurul candidat la post.Eu iti pot da 50 de argumente pentru care nu angajez un tigan. Unde ne sunt valorile de liberate, egalitate, fraternitate? Unde ne… Read more »

sipa

P.S.
Oare de ce in Romania este cea mai mare populatie de tigani din Europa?Pentru ca sunt discriminati?
Oare de ce de sute de ani tiganii au fost persecutati in toata lumea?Pentru ca sunt cea mai linistita,muncitoare,toleranta si cinstita natie?

Bravo sipa! Foarte bine spus + argumentat, fara rautate, fara ipocrizie si fara intentia de a manipula, mai rar se intampla in comentarii. Stimabile kolcs tu nu poti fi credibil in cazul asta deoarece esti subiectiv – esti minoritar, probabil ca de treaba dar in momentul in care t-i se va face o “nedreptate” poate indreptatita, sunt sigur ca vei urla din toti rarunchii ca esti persecutat din cauza etniei si nu iti pui problema niciodata ca poate chiar ai meritat “nedreptatea”. Eu nu am aceasta posibilitate de a da vina pe discriminare in cazul in care sunt refuzat la… Read more »

Joska

Cisnadeanu Beat chiar nu-ti dai seama ca ai niste probleme,eu as zice niste complexe de inferioritate.Numai asa se explica vesnicele tale atacuri la persoana.Ce ar fi daca ai discuta argumentat,civilizat,bineinteles daca esti in stare.

radu

Cisnadiene, cei doi unguri sunt solidari cu tiganii fiindca sunt si ei minoritari. La fel si politicienii sau oamenii de afaceri corupti sunt solidari intre ei din aceleasi motive! De fapt cei complexati sunt minoritarii, indiferent ca-i vorba de etnie, de hotii care au jefuit tara sau homosexuali, iar complexele vin chiar din faptul ca fac parte dintr-o miniritate, altfel decat populatia majoritara!!!!!!!!!!!!!!!!

Joska

Cei doi unguri au demonstrat ca sunt solidari in gandire democrata,europeana,iar voi ca Radu,Sipa domonstrati caracteristicile multora din tara acesta indiferent de etnie care trag Romania inapoi spre mentalitati de cand tigani au fost robi.