Gura pacatosului adevar graieste

Au aparut azi diverse reactii la postarea fostului broker de la Sibex Cristian Sima in care fie a fost acuzat ca a facut jocuri politice dezvaluind tocmai acum anumite lucruri fie ca dezvaluirile lui sunt rodul imaginatiei.

Nu am sa comentez pe tema dezvaluirilor in ceea ce priveste politicienii corupti de care vorbeste si interesele fiindca in opinia mea un om care a avut curajul sa-i joace pe acesti politicieni pe degete si sa fuga din tara nu mai are nimic de pierdut in acest sens. De asemenea mi se pare absolut normal ca politicienii vizati de aceste dezvaluiri sa nege cu vehementa veridicitatea informatiei in sine atat timp cat ii implica in jocurile murdare. La fel mi se pare absurda asocierea in vreun fel a acestor dezvaluiri cu campania electorala sau cu vreun joc politic din moment ce dezvaluirile includ nume din toate cele 3 mari forte politice ale tarii.Am sa ma opresc totusi asupra faptului ca pe parcursul dezvaluirilor sale Cristian Sima mentioneaza un aspect pe care nu-l aprofundeaza fiindca nici el pana la urma nu-i intelese de fapt insemnatatea si anume faptul ca atat Omnilogic cat si Siveco sunt controlate de Virgil Magureanu.

In cazul in care nu stiati Siveco era si probabil inca e cel mai mare dezvoltator de software destinat administratiei publice din tara. Evident ca prima concluzie la care ajunge toata lumea e ca de fapt Virgil Magureanu, primul director al SRI de dupa revolutie s-a gandit ca-i bine ca la pensie sa-i vina niste dividente pe baza unui contract gras de furnizare software cu statul roman.

E drept, oricare amarastean ajuns in politica are un vis umed de a ajunge intr-o functie anume care sa-i permita un contract profitabil cu statul roman de pe spatele caruia sa se imbogateasca. Si totusi implicarea lui Virgil Magureanu in povestea asta nu mi se pare intamplatoare fiindca Magureanu nu e un taran oarecare ce are un contract cu statul, ci un om destul de destept care n-are nevoie de contracte cu statul pentru a-si trai batranetile de pe spatele lui.

Si totusi de ce s-ar afla in spatele acestor doua firme? Ei bine rolul SRI e de a colecta informatii, mai pe limba de lemn romaneasca de a face spionaj. Si nu orice fel de spionaj ci un spionaj la scara macro. Astfel intr-o perioada in care institutiile publice au trecut de la masina de scris si rafturile pline cu dosare prafuite de prin arhive la hard disc sau de la discutia de la crasma la email fapt ce “risca” sa sporeasca intimitatea informatiei,  spionul clasic detasat intr-o institutie devine inutil.

Nu a trecut multa vreme de cand un fost angajat al NSA-ului facea o dezvaluire privind nivelul la care a ajuns spionajul SUA si felul in care s-a utilizat tehnologia pentru a spiona masiv si astfel ma intreb cati s-au gandit, fiindca e evident ca nici Cristian Sima nu s-a gandit, daca nu cumva rolul lui Magureanu in spatele Siveco, firma care a furnizat administratiei publice an de an cel putin un soft, firma ce a dezvoltat aplicatii educative pentru scoli, dar si pentru copii pentru a le utiliza acasa, a fost de fapt marcat de dorinta acestuia de a strange cat mai multe informatii din postura sa de spion fiindca stim cu totii ca cei ce controleaza informatia in ziua de azi detin puterea.

Tot Cristian Sima mentiona faptul ca Magureanu se temea de unul Ghita din IT si nu fiindca acest Ghita i-ar putea fura contractele cu statul ci fiindca acest Ghita putea la fel de bine sa spioneze masiv prin softul pe care avea sa-l furnizeze pentru diverse institutii si ca putea la randul lui sa foloseasca informatia obtinuta in diverse scopuri.

E drept ca fara o confirmare cele de mai sus raman doar o speculatie. Si totusi atunci cand lucrezi in domeniu o astfel de informatie si interesele la care face referire devin tot mai plauzibile. Cate institutii au angajat un informatician cu experienta in auditare de securitate si monitorizare a traficului de retea pentru a investiga si a proteja documentele interne si comunicarea prin sistemele informatice utilizate de ochi indiscreti?