Fauna asociatiei de parinti

Evit pe cat de mult posibil sa scriu pe astfel de subiecte pentru ca nu ma consider ca fiind parintele ala ce ar trebui sa le explice tatilor de fete cand si cum e bine sa le spuna fiicelor lor ca nu e OK sa suga pula oricarui cioflingar, sau tatilor de baieti ca ar trebui sa-si invete odraslele sa puna prezervativul de fiecare data si sa se spele bine inainte si dupa fiecare contact de natura sexuala.

Totusi uneori sunt uimit de tupeul ordinar al unor Olivii sau Mirune care-si aroga dreptul de a decide din proprie initiativa si pentru ceilalti parinti fara sa-i consulte pe acestia in prealabil.

La cresa avem o asociatie de parinti. Nimic iesit din comun din moment ce platim o cota fixa pe an si participam (daca vrem) la diverse activitati organizate de asociatie. Ma rog, e vorba de niste ateliere de creativitate mai mult, iar aceste ateliere se organizeaza cu ocazia unor sarbatori specifice.

De fiecare data sunt cateva snack-uri si ceva suc sau apa la discretie, luate din banii stransi de la parinti, iar materialele folosite la atelierele de creativitate sunt de altfel luate din aceiasi bani. Nu sifoneaza nimeni nimic, insa participand la astfel de ateliere iti cam dai seama cine merge acolo si pentru munca si socializare si cine merge doar pentru o gustare si o poveste gratis.

Asociatia e condusa de o duduie pe care n-o alege nimeni, in sensul ca nu se supune la vot conducerea asociatiei, dar cred ca e totusi numita de primarie in baza unor criterii prestabilite. Spun asta pentru ca asociatia e inregistrata juridic la primarie, deci ei ar trebui sa aiba intr-un fel sau altul control asupra ei.

Duduia respectiva, impreuna cu alte mamici care-i sunt apropiate anunta pe grupul de Whatsapp al asociatiei cand are loc vreo activitate si ce anume presupune asta. Fiind la al doilea an cam stim ce presupune fiecare intalnire.

Asa se face ca ieri au anuntat faptul ca vineri, conform calendarului, urmeaza sa se faca rozarii din dulciuri cu ocazia sarbatorii tuturor sfintilor, numai ca anul asta nu or sa se mai utilizeze dulciuri ca si pana acum ci produse care nu contin gluten sau lactoza gen fructe uscate si probabil brocoli fiert…

Ori treaba asta mi se pare de-a dreptul absurda pentru ca e o noua dovada ca majoritatea trebuie sa se supuna neconditionat vointei unei minoritati. N-am nimic impotriva ca un parinte sau altul sa-i faca copilului rozariu din feluri de mancare raw vegan sau din halci de carne pentru ca ar trebui sa fie problema fiecaruia cum si din ce face rozariul respectiv, insa mi se pare de porc sa impui tuturor fara o consultare in prealabil sau fara sa lasi pe fiecare sa aleaga o schimbare radicala in ceea ce priveste o astfel de intrunire.

Si mi se pare si mai absurd sa se decida lucrul asta cand, vinerea trecuta, tot conform traditiei s-au facut gogosi cu faina de grau si putin lapte in componenta aluatului si cu zahar, foarte mult zahar. Iar in contextul dat n-am vazut pe nicio mamica sa-si tina copilul legat de stalp si sa se uite, la modul sadic, la el cum saliveaza la gogosile pe care le mananca ceilalti.

Astfel de situatii te fac sa nu-ti mai doresti sa faci parte dintr-o asociatie dinasta pentru ca e cat se poate de evident ca unii n-au niciun pic de respect vis-a-vis de ceilalti si nu catadicsesc fie sa le ceara parerea, fie sa le lase libertatea de a alege ce cred ei ca-i mai bine pentru copiii lor.