Eroi nationali

Prea usor se apuca unii azi, mai ales in media, si decreteaza pe oricine erou national. A fi erou e una, a fi erou national e cu totul altceva. In ultimele luni am auzit adesea media decretand eroi nationali din oameni a caror actiuni erau discutabile, daramite sa fie eroi. Cred ca ni se insufla intentionat o ura de altii printr-o falsa creare de eroi nationali.

Stefan cel Mare a fost erou national. Dar sa pui langa el un Marian Cozma e aberant. Si iata ca s-a indeplinit ce scriam aici pe blog cand presa facea din Marian Cozma erou national. O ancheta GSP, sustinuta si de datele Politiei maghiare arata ca Marian Cozma a murit pentru ca si-a batut fosta prietena in discoteca. Respectiva era prietena unui mare smecher local, care a chemat trupa sa ii dea o lectie lui Marian. Tragic. Nimeni nu merita soarta lui Marian Cozma, dar acum vedem cum presa si multi s-au grabit sa il aclame ca erou national, cu cortegiu prin multe orase.

Exista eroi in Romania, adesea necunoscuti. Sau mediatizati pe moment si apoi parasiti de autoritati. Daca va aduceti aminte o femeie subtirica a scos acum 8-10 ani un copil dintr-un put ingust. Atunci media si autoritatile au spus ca e o eroina. Si aceea era o eroina. Dar apoi autoritatile au uitat de ea si dupa ani se zbate sa traiasca… Alti eroi sunt pilotii avionului aterizat fortat la Timisoara….Exemplele pot continua.

Prin acest articol vreau sa va fac sa intelegeti ce inseamna sa fii erou sau erou national. Prea usor altfel folosim aceste cuvinte pentru care multi au murit! Eroii nationali sunt cei ce au murit la Revolutie pentru democratie. Sunt cei ce au fost detinuti politici si au murit pentru libertate acolo. Pentru respectul datorat lor sa nu ne mai apucam sa fabricam eroi nationali peste noapte, doar de dragul ratingului.

7
Lasă un răspuns

7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
newest oldest most voted
tanya

Eu nu sunt ziarista; nu stiu daca pot sa scriu un comentariu pe acest blogg. Daca pot, atunci vreau sa spun ca nu sunt de acord cu ce spuneti, domnule Blaga. E adevarat, Stefan cel Mare a fost un erou national. Incontestabil. Dar, a avut si el pacatele lui omenesti. Si nu putine. Si nu mici. A se citi “Letopisetul lui Grigore Ureche”. Dar, “serviciile” pe care le-a facut el neamului sau sunt cu mult mai mari si mai importante decat greselile omenesti. Pentru ca orice om greseste, nimeni nu-i perfect, toti avem slabiciunile noastre. Inclusiv Marian Cozma. Dar, prin… Read more »

Good point Calin, dar pe tanti Tanya as trimite-o la plimbare daca as fi magar. Dar nu sunt! Tanti Tanya, spuneti ca asta de-l considerati erou a fost “ambasador” al tarii noastre… Facand CE? Ce valori fundamentale romanesti a promovat el acolo? Spuneti apoi ca nu-l putem aseza pe neispravitul de Cozma langa Stefan cel Mare fiindca au trait timpuri diferite? Prefer sa vad toata viata filme porno cu Magda braileanca, impotriva vointei mele, daca vreun om rational aduce la unison faptele de eroism ale unui erou incontestabil si ale unui terchea-berchea. Sunt de acord, sa ne cinstim eroii. In… Read more »

tanya

Draga Gigel, poti sa fi si magar; eu nu ma supar. La plimbare ma duc atunci cand vreau eu nu cand spun magarii. Daca preferi sa o vezi pe Magda Ciumac imi dau seama ce sistem de valori ai tu. Si in acest caz nu are rost sa-ti explic ce valori fundamentale romanesti a promovat Cozma. Nu ai intelege. Probabil, pentru tine faptele de eroism se fac musai cu sabia, bata sau toporul. In acest caz as sugera ministrului de externe roman sa-i propuna pe toti “batarii” din Italia eroi nationali. Ca, cine stie, poate ca promoveaza si ei vreo… Read more »

tanya

Scuze, Mircea se scrie cu majuscula.

Cu deosebit respect, draga Tanya, iti marturisesc ca nici de dragul tau nu reusesc sa fiu magar. Daca tot nu te superi si-ti lipsesc magarii priveste in jurul tau. Scara mea de valori poate nu se ridica la scara ta si a celor care cred ca un dobitoc merita sa fie erou; ma rog, cel putin valorile mele au o baza reala. Of, of… M-am intristat profund deoarece am fost prea subtil pentru tine: faptele de eroism se fac de caractere demne, personalitati distincte(ai auzit de asa ceva?), nu de carciumari ori bocitoare. Nu mi-e usor sa iti marturisesc ca… Read more »

tanya

Multumesc, draga Gigel; m-am uitat si eu pe Internet intre timp si am descoperitr ca era vorba despre G. Alexandrescu. Mai mult, imi permit, cu voia ta sa iti si postez o strofa din poezia cu pricina: Au trecut vremile-acelea, vremi de fapte strălucite, Însă triste şi amare; legi, năravuri se-ndulcesc: Prin ştiinţe şi prin arte naţiile înfrăţite În gîndire şi în pace drumul slavei îl găsesc. Te invit sa te opresti asupra ultimelor doua versuri. Sunt sigura ca ai citit poezia, dar ma gandeam ca nu stiai la ce versuri ma refer…) Deci iata ca prin stiinta si prin… Read more »

Cu toate ca ai parte de toata stima mea, draga Tanya, ma vad fortat sa recunosc ca toata incursiunea facuta cu sau fara un efort apreciabil imi pare ca nu are relevanta pentru a ma edifica. Sau cum obisnuia profa de istorie sa-mi spuna: bati campii! Mai lipseste pentru a fi complice patetismului expus sa iti recit si eu din Eminescu, Cosbuc sau Goga pentru a evidentia anumite aspecte nationale. Regret ca nu iti sunt pe plac sarcasmul, ironia ori cinismul de care dau dovada; basca, sa nu intelegi ca acestea sunt vadit indreptate impotriva-ti. Ba din contra. Singurul lucru… Read more »