Cum pică cetățenii la fentă #2

image-3

Apropo de articolul anterior, hai să vă mai dau un exemplu.

Cu o zi înainte să aflăm că vara e cald și există locuri unde la sol sunt temperaturi așa de mari că nu poți să supraviețuiești (wow, mai rămâne să aflăm că pe unii munți nu poți respira fără tuburi de oxigen și că sub apă de la o anumită adâncime te ia dracu fără echipamente speciale) am mai prins o fentă cu impozitele.

Știți, zilele astea e zarvă mare pe tema impozitelor că Ciolacu vrea să le mărească și alte alea.

Cine nu le plătește spune că trebuie mărite și cine e cocoșat de ele spune că ar trebui cel puțin menținute cum sunt, deși logic e să fie reduse drastic sau chiar eliminate în mare parte.

Pe mine probabil m-ați mai citit. Știți că sunt de acord cu aproape orice tip de impozitare mai puțin aia pe veniturile obținute din muncă.

Dar să revenim la fentă.

O duduie (cred) dă share de la un cont obscur de pe X care prezintă diverse statistici, în mare parte discutabile, la modul uite bă proștilor că finlandejii dau mai bine de jumătate din salariu la impozite și nu se mai plâng ca voi.

Cum nu obișnuiesc să halesc dumele astea am dat o căutare pe Google și la primul rezultat mi-a venit o pagină a PWC unde găsiți informații despre aproape toate impozitele de pe planetă.

Iar, știind cine e PWC mi-e greu să cred că mănâncă căcat în acest sens:

Conform graficului de mai sus toți cetățenii finlandezi ce realizează sub 19.900 euro anual plătesc fix 0 euro impozit pe venit.

Câți români au în România venituri nete declarate de 19.900 euro anual? Chiar dacă are balta pește.

Țineți cont de faptul că cifrele astea reprezintă venituri nete fără deduceri pentru rate, chirie, minori în întreținere și alte alea. Astea fiind spuse, e posibil ca un cetățean din Finlanda să realizeze venituri brute de 25.000 de euro și să fie sub prag datorită la deduceri.

De unde 56,95% când conform PWC pragul maxim e de 44% pentru orice sume în exces de 85.800 euro? Nu știm, dar luăm cifrele drept legitime și apoi le comparăm cu sărăcia de la români și cu mofturile lor ca să dovedim … nimic.

Revenind la ideea de la început.

Când nu plătești impozite sau le plătește firma pentru tine e ușor să cazi la fentă pentru că habar n-ai cum funcționează impozitarea.

Habar n-ai ce tipuri de impozitare există și mai ales cum se aplică ele de obicei.

Și e ușor să-i manipulezi și pe alții prin omisiune.

Gata pe azi, merg să dau de mâncare la găini și să ud grădina.