Cum pică cetățenii la fentă #1

image-1

Ieri, un individ de pe X (fostul twitter) posta că a citit pe undeva că în sudul Iranului au fost 70 de grade Celsius și că așteaptă știri oficiale ca să confirme informația.

Nu știu ce înțelege prin oficial, sper că nu e Ministerul Adevărului.

Anyhow, i-am comentat ironic că era vorba de 77,3 grade celsius și mi-a răspuns cu o postare a unui cont obscur de prin US unde era o captură de ecran de pe Google Maps ce indica o locație specifică din Iran și avea adăugată cu pixul o temperatură de fix 70 de grade Celsius:

Partea și mai mișto a fost că la postarea respectivă cineva a adăugat Community Notes unde specifică faptul că în locația indicată temperatura era mult mai scăzută.

Cum eu sunt mai circumspect am început să caut informații pe subiect și am descoperit că deșertul din sudul Iranului, despre care am învățat la geografie când eram puștan e de ani buni cel mai fierbinte loc de pe Pământ.

Și că astfel de temperaturi au fost și sunt destul de comune pe acolo:

Ca și în alte zone de pe glob de altfel.

Doar că asta nu e tot.

Cum acolo nu există stații meteo și cum e aproape imposibil să supraviețuiască și să fie alimentate din cauza limitării tehnologiei, temperatura măsurată e cea de la sol cu ajutorul unor sateliți ai NASA.

Între temperatura aerului și cea de la sol e o diferență majoră.

De exemplu temperatura plafonului unei mașini negre lăsată la soare în miezul zilei o să fie mereu cu câteva zeci de grade mai mare decât aerul ce o înconjoară, iar NASA explică pe site-ul lor destul de bine chestia asta.

Atât de bine încât pot să o înțeleagă și ignoranții dacă vor.

Conform paginii de Wikipedia dedicate deșertului Dasht-e Lut aflăm și că zona din el unde s-au înregistrat temperaturile astea e formată din lava neagră și de asemenea că cea mai mare temperatură măsurată vreodată la sol a fost de 94 de grade Celsius în Furnace Creek, Valea Morții.

Când ești deja paranoic și au băgat ăștia frica în tine cu fel de fel de informații din astea dubioase, dar prezentate suficient de bine și la momentul potrivit încât să le iei drept bune fără să mai vrei să verifici, sau când ești suficient de ignorant pici la fentă imediat.