Criza și panicarzii de serviciu

Intenționam să scriu un articol mai lung pe subiect, dar mi-a luat-o cineva înainte așa că împart cu voi opinia asta de pe Facebook, iar apoi o să comentez puțin pe margine:

România se mișcă fraților. De fiecare data când revăd orașele mari și Bucureștiul, totul e altfel. Este o dinamica incredibila in zona economiei libere. Este impresionant sa vezi hale noi peste tot și energia asta bună.
Știu ca poate nu toți simțiți asta dar se simte bine de tot. Va poate confirma oricine vine în România după o perioada.
Am văzut Sibiul, Bucureștiul, Brașovul. E pur și simplu explozie a businessului cu toate obstacolele și problemele.
Uitați-vă pe strada la mașini, ieșiți spre zonele industriale ale orașelor și veți intelege ca în timp ce așteptati minuni de la stat, in timp ce visați la mărirea de salariu de 10% trece trenul pe lângă voi.
Cea mai buna acoperire pentru inflație este businessul. Nu crypto. Nu acțiuni. Nu pereți și cărămizi. Businessul fraților. Eu tot scriu aici ca poate și înțeleg câțiva. Oportunități ca acum se întâlnesc rar în istorie. Ieșiți din birouri și apucați-vă de treaba. Orice faceți acum merge. Producție, servicii orice. Mai ales producția e o zona super hot.
Lasati naibii visele sa lucrați la stat, lăsați office-ul și tot bullshit-ul din multinaționale și ieșiți în piețe cu propriile SRL-uri ca merge treaba. E nevoie de firme noi ca de aer pentru orice. Nu e greu sa va scoateți un salariu bun cu orice amărât de SRL. Este chestie doar de mindset. Va irosiți potențialul.
Cui nu ii este frica de munca și cine alege sa cumpere un echipament, un utilaj în loc de o mașină de lux are de lucru de nu face fata zilele astea. Asta e ADEVĂRUL gol-goluț și ma mir ca atât de putini vedeți asta.
Știți cum se vede Bucureștiul pe business? Este efervescent pur și simplu. Vorbim mult de toți amărâții, de corupți dar vorbim puțin de antreprenorii super deștepți ai României, de businessul pur și legal din București. Ii vedeți în mașini de lux, în vacante scumpe și credeți ca sigur au furat ceva, sigur au făcut vreo șmecherie. Este greu sa îți imaginezi ca pur și simplu sunt oameni care fac bani legal. Deschideți ochii.
Fac un pariu aici. Dacă România o tine asa in câțiva ani va fi de departe liderul regional dacă nu este deja al Balcanilor.
Sunteți prea influențați de politica, ii invidiați pe amărâții aia de la stat și visați sa va angajați și voi acolo în joburi care va limitează orizonturile și nu va dezvolta deloc pentru 2000 de lei în plus.
Lăsați-i naibii cu statul lor ca oricum se vor duce de râpă. Statul nu contează de fapt. Impactul asupra vieții voastre nu e asa mare cum credeți. Așteptați prea mult de la stat și de la o clasa politica de incompetenți în loc sa va vedeți de drum și de afaceri.
Luati-le banii din fonduri, plătiți cât mai puține impozite (legal) și trageți tare pentru viitorul vostru. Gândiți din start global și fiți curajoși. Automatizati și robotizati totul și la ce sete de business și de bani are tara asta credeți-mă ca putem sa schimbam totul aici.
Eu vad multe similitudini între israelieni și romani pe zona de business. Voi nu trebuie sa fiti ca nordicii, nici ca nemții, nici ca italienii. Aveti cultura voastra de business chiar dacă nu realizați asta și antreprenorii romani seamănă mai degrabă cu evreii sau texanii dupa părerea mea.
Biata bunica avea o vorba ” da Doamne sa le fie la tați bine ca bine om trai și noi pe lângă ei”
Yasher koach

de aici

Omul ăsta, pe care l-am descoperit întâmplător când a început războiul din Ucraina, are foarte mare dreptate.

Pentru ca economia să se stabilizeze, pentru ca lucrurile să meargă bine e nevoie de investiții și nu de orice investiții.

O investiție în imobiliare sau crypto blochează banii pe termen mediu sau lung, în timp ce o investiție într-un business redă banii ăia înapoi în economie.

O investiție în imobiliare sau orice altceva pe credit e și mai toxică pentru că practic blochează pe un termen extrem de lung (până la 30 de ani) niște bani care s-ar duce altfel în consum treptat.

De altfel pe mine mă amuză destul de mult când citesc diverse postări sau îi aud pe unii cum se dau de ceasul morții că mai vine o criză și e gata, e apocalipsa, o să cânte prohodul.

E drept, pentru unii o să vină apocalipsa și o să cânte prohodul, dar nu pentru toți.

Ăia săraci oricum sunt săraci și acum, iar puțin mai rău n-o să le schimbe prea mult condiția, dimpotrivă, ei sunt obișnuiți.

Ăia bogați s-ar putea să ajungă și mai bogați fiindcă fix cum spune omul ăsta mai sus, iau decizii corecte și investesc banii pe care-i țineau blocați în așa fel încât să producă după ce trece furtuna și mai mulți bani.

Vulnerabili sunt de regulă majoritatea, clasa medie, dar nu întreaga clasă medie ci ăia care pică în capcanele manipulatorilor.

Nu mai țin minte cine mi-a zis sau pe unde am citit, dar am rămas cu o expresie: banii adevărați se fac în vremuri tulburi.

Și e adevărată pentru că cine face investiții cu cap atunci când există incertitudine și toți se tem poate să dea lovitura.

Acuma e drept că aici și statul trebuie să facă niște mișcări calculate pentru ca succesul să fie maxim.

Teoretic, atunci când cresc prețurile și implicit inflația statul ar trebui să reducă taxele nu să le crească cum vrea să facă Ciucă pentru că reducând taxele permite afacerilor să respire și încurajează noi investiții în business și statul oricum câștigă bani, doar că nu câștigă mai mulți bani cum și-ar dori.

Practic sunt puține state care înțeleg și fac treaba asta pentru că majoritatea merg pe subvenții și/sau ajutoare (credite) garantate de stat, doar că atât subvențiile cât și ajutoarele respective nu sunt decât niște împrumuturi foarte profitabile pentru stat sau bănci și extrem de nocive pentru business-uri.

Economia e ca un bulgăre de zăpadă care cu cât se rostogolește mai repede cu atât crește mai mare. Problema survine atunci când bulgărele se izbește de diverse obstacole precum o slabă educație economică, taxe prea mari, birocrație etc. pentru că fiecare obstacol ciupește o bucată din bulgăre și nu-l lasă să se dezvolte suficient.

Tocmai de aceea, pentru o economie sănătoasă e foare important ca banii să schimbe stăpânul cât mai repede posibil și de cât mai multe ori posibil pentru că în lumea asta totul e despre și pentru bani și la fel cum scriam în urmă cu ceva vreme, fiecare faliment contează.

Orice altă discuție pe subiect, orice speculă pe stilul Șoroș, Roubini, Lagarde și alți papagali dinăștia nu e decât speculă, speculă ordinară ce are ca unic scop să creeze panică și neîncredere fiindcă marii speculatori și aici se încadrează și băncile de altfel, fac profit de pe urma fricii, la fel ca și popii de altfel.