Criza economica sau esecul capitalismului?

Nu prea le am eu cu matematica sau economia, insa consider ca pot sa fac o analiza asupra evenimentelor din ultima perioada. Comunismul si monarhia nu au prea prins in ultima perioada si toata lumea a vrut democratie. Numai ca actuala criza economica reflecta esecul democratiei.

Sunt de parere ca bugetul unei tari este echivalent cu capitalul unei societati, iar populatia tarii reprezinta asociatii acelei societati. Atat timp cat se contribuie la buget, societatea merge bine, dar cand nu se mai contribuie exista riscul falimentului.

Guvernul roman, ca oricare alt guvern dintr-o tara democratica a inceput privatizari in masa, mai mult sau mai putin avantajoase, fara a pastra cota parte din actiunile societatiilor pe care le-a dat spre privatizare. Odata privatizate, respectivele societati nu au mai produs pentru bugetul tarii ci pentru bugetul actionarilor. Cum fiscalitatea este absurda, nu doar in Romania, orice manager de societate are grija sa nu iasa prea mult pe profit pentru a plati impozite la stat, preferand sa reinvesteasca in propria societate. Datorita aceleiasi fiscalitati, nu acorda salarii mari angajatilor pe cartea de munca, deoarece o treime din salar s-ar duce la stat. Si uite asa managementul de stat esueaza. Peste tot, lumea reinvesteste numai sa nu plateasca impozite, parlamentarii sunt ocupati sa isi cumpere masini noi sau sa-si mareasca salarile si astfel economia tarii intra in declin.

Prietenii americani s-au confruntat primii cu criza, criza care exista de mult, insa a fost tinuta sub control. Bineinteles ca o asftel de criza are un ecou pe plan mondial, insa nu si in Romania. Cateva minti luminate, printre care probabil se numara si Mugur Isarescu, au provocat criza din Romania pentru a intregi bugetul de stat, aproape secat. In ultimele zile s-au propus mariri salariale, 20000 de euro pentru intoarcerea in tara si multe alte baliverne. Romanii sunt multi, dar „stupid people”, vorba maestrului Silviu Brucan. Actuala guvernare a fost prima care a dat unda verde la credite fara numar. Desi exista capacitatea si tehnologia necesara, BNR-ul nu a putut pune la punct un sistem de monitorizare a creditelor, sau poate nu s-a vrut. Astfel, in timp ce in lume gradul de indatorare nu depaseste 40% din venit, in Romania acesta a ajuns sa atinga si 75%, ba mai mult diverse persoane obtinand credite de la mai multe banci cu acelasi venit.

Au fost diverse nereguli in acordarea creditelor, sesizate cu jumatate de gura de catre BNR si impotriva carora nu s-a luat nici o masura concreta. Pe fondul instabilitatii economice mondiale a aparut si in Romania criza, lipsa de lichiditate si euro la 4 lei bucata. Deoarece bancile au dat banii la populatie si peste 60% din credite inregistreaza restante, exista riscul unui blocaj financiar, urmat de faliment. Normal ca BNR a intervenit, a dat lichiditate bancilor la un curs de aproximativ 3.5 lei pe euro, pentru ca apoi sa recupereze banii la un curs de 4 lei pe euro. Si cum 80% din profitul BNR se duce la bugetul de stat banuiesc ca puteti trage o concluzie simpla asupra decizilor luate de guvern un ultima perioada.