America rasiala

Zilele acestea ziarele americane vuiesc despre un scandal cu tente rasiale. Un politist chemat prin 911 sa investigheze o posibila intrare frauduloasa in complexul Universitatii Harvard. Chestiunea e ca nu era nimic, doar Gates, un profesor american negru ce intra in casa sa. Desi in casa, politistul l-a arestat. Politistul era alb. Si de aici un intreg scandal in media cu declaratii de ambele parti. Acum a intervenit si presedintele Obama si i-a chemat pe cei doi la o bere la Casa Alba sa rezolve disputa.

Problema e ca Statele Unite inca nu pot trece de problema rasiala, chit ca au ales un presedinte de culoare. Acest caz a ajuns in atentia opiniei publice pentru ca profesorul arestat (apoi eliberat) era o somitate nationala. Sa va tineti acum dezbateri pe tema asta.

La noi insa problema rasiala nu exista in dezbaterea publica, doar in viata oamenilor. Va mai trece mult timp pana ea va fi dezbatuta de ambele parti. Ca injuraturi la adresa minoritarilor, aud toata ziua la TV, presa si bloguri. Cert e ca nici SUA nu a ajuns la democratia ce ne-o vinde adesea. Sau a ajuns in unele locuri, in altele nu.

Detalii aici si aici