Încă una despre măști

DSC_2008

Am evitat pe cât de mult să scriu despre COVID-19 fiindcă e prima pandemie digitalizată și avem parte de o grămadă de informații neverificate și neverificabile și s-a ajuns la o intoxicare informativă în acest sens.

Dar totuși, consider că e musai să scriu două-trei paragrafe despre măști ca să vă ajut să limitați nivelul de ignoranță din jurul vostru.

În primul rând am să plec de la premisa că pentru unii pandemia e un business.

Orice criză e de fapt o oportunitate pentru mulți.

Cineva îmi spunea că banii adevărați se fac în vremuri tulburi și n-a fost niciodată mai aproape de adevăr.

Foarte mulți s-au întrebat de ce nu s-a impus obligativitatea măștii prin martie când a început calvarul și s-a impus acum când, cel puțin pe aici pe la noi s-a mai liniștit.

Ei bine răspunsul e relativ simplu.

În martie nu erau suficiente măști, iar unde se găseau măști specula atinsese cote apropiate de paroxism.

Măști de 1 euro se vindeau și cu 25 de euro.

În fiecare țară câte un băiat deștept a speculat contextul și a luat legătura cu ceva fabricant de măști de pe Aliexpress pentru a face stocuri la prețuri modice.

Statul s-a cam prins de treaba asta și prin diverse țări s-a impus prin decret o plafonare a prețului pentru a evita astfel specula și a-i descuraja pe intemediari.

Guvernul urăște cu orice preț concurența și cum băiatul ăla deștept era aciuat pe la partidul de guvernământ era evident că se va ajunge la așa ceva.

Apoi guvernele au recomandat pe orice canal posibil și imposibil purtarea măștilor justificând că ele protejează de COVID-19.

Asta deși experții încă nu s-au pus de acord și nu există niciun precedent și niciun consens științific care să confirme că măștile, mai ales alea de cârpă sunt eficiente.

Lumea nu s-a prea înghesuit la măști pentru că presupun o cheltuială în plus și sunt extrem de incomode, mai ales la 40 de grade celsius.

Pe aici făcuseră niște unii un calcul și au ajuns la concluzia că o familie cu doi copii trebuie să scoată din buzunar între 80 și 120 de euro lunar pentru măști.

Asta la un venit mediu (salariu sau șomaj) de 900-1000 de euro.

Cum majoritatea populației se încadrează în tiparul ăsta exista riscul ca unii să fie nevoiți să renunțe la cină ca să-și permită măști (cu prețul gata plafonat).

Pentru că lumea nu s-a înghesuit pe nicăieri, mai toți aveau la ei o mască și o purtau în geantă, au apărut tactici de marketing de gherilă cu desene ca pentru retardați.

Pe Facebook-ul meu circulase unul cu Gigel sau Ionel (sau cum dracul îl chema pe ăla) care fără pantaloni pe el se putea pișa pe tine și te putea uda dacă nici tu n-aveai pantaloni.

Dacă tu aveai pantaloni te uda mai puțin, iar dacă ambii aveați pantaloni nu te uda aproape deloc.

Când am văzut exemplul respectiv mi-a dat creierul un BSoD instant pentru că n-am înteles legătura dintre pișat și pantaloni cu propagarea unui virus și mască.

Probabil că un exemplu mai apropiat era cu prezervativul care dacă-l pui pe pulă te protejează de diverse boli, inclusiv un alt virus mortal care afectează omenirea de jumătate de secol și pentru care încă n-avem un leac permanent și sigur.

Și că tot am amintit de prezervativ e musai să punem în balanță și faptul că deși prezervativele sunt ieftine și se dau adeseori gratis lumea evită să le folosească (pentru că la fel ca și măștile sunt o cheltuială în plus și sunt incomode) și așa se propagă boli sau se ajunge la sarcini nedorite.

Ori treaba asta se întâmplă fiindcă totul se reduce în definitiv la voință.

E cam absurd să ai pretenția ca unul care n-a pus prezervativ pe pulă și a turnat 8 puradei să poarte mască.

Statul știe asta și știe că ăia care trebuie să moară or să moară mai devreme sau mai târziu de molima asta.

Atât doar că statul (oricare dintre ele) și-a propus să facă două lucruri cu prilejul ăsta.

Întâi vrea să facă bani pentru că sunt buzunarele goale.

Aici de când cu obligativitatea măștilor se estimează că statul încasează săptămânal 46 de milioane de euro doar din TVA.

Apoi vrea să întârzie cât mai mult posibil propagarea virusului și colapsarea sistemului sanitar.

Nu e despre salvat oameni ci despre control.

Pentru ca statul să supraviețuiască pandemiei e musai ca oamenii vulnerabili care oricum n-au nicio șansă să moară într-un mod controlat și organizat, pe rând și nu toți odată ca să colapseze sistemul sanitar pentru că un colaps total o să ducă la anarhie.

Astea fiind zise nu e vorba nici de Bill Gates, nici de 5G, nici de cip-uri sau mai știu eu ce manele dinastea ce sunt aruncate în spațiul public de către propagandiștii de serviciu.

E vorba despre anarhie și colapsul societății.

Ăia care răspândesc fake-news cu orice ocazie fie că e vorba de alegeri, proteste etc. acum le răspânesc pentru a crea un climat potrivnic statului actual și pentru a grăbi colapsul sistemului sanitar și a prilejui intrarea în anarhie.

În fond scopul extremii stângi a fost ăsta de cel puțin un secol și în fiecare context extrema stângă a preluat controlul sprijinindu-se pe dezinformare, rebeliune și anarhie.