Tutorial de manipulare

Mă rog, nu e niciun tutorial așa că-mi cer scuze pentru titlul de clickbait.

Totuși vreau să vă povestesc pe scurt cam cât de ușor e să manipulezi cu o singură poză în speranța că nu veți mai lua de bună orice informație apărută online, mai ales dacă e vorba de o poză sau vreun video fiindcă în definitiv totul se rezumă la perspectivă și context.

În primul rând e musai să vă spun că pe aici au ajuns comuniștii la putere.

La propiu.

Ăia de la Podemos sunt anarho-comuniști și au o viziune neo-sexo-marxistă.

Și nu, nu sunt comuniști dinăștia de catifea precum ăia care pozează în socialiști sau social democrați ci sunt comuniști cu viziuni dinastice din moment ce Podemos e condus de un individ și de nevastă-sa, iar vicepreședinți în guvernul spaniol sunt el și nevastă-sa.

Mă rog, mai sunt doi vicepreședinți, dar și ăia sunt tot pe acolo.

Ca să înțelegeți mai bine cât de comuniști sunt ăștia e musai să vă spun că ei l-au consiliat pe Maduro ca să ducă Venezuela pe culmile succesului socialist, iar Maduro le-a dat bani ca să-și facă partid în Spania drept mulțumire.

Tot ăștia au băgat acolo la consum pe un cumătru de-al lor care are vise umede cu Cuba și declară cu orice ocazie că singurul model sustenabil la nivel mondial e modelul Cubei.

Ce să-i faci? Dacă saracul a vizitat o singură țară…

Știți voi, Cuba e paradisul comunist al Caraibelui unde tovarășul Fidel Castro a condus decenii întregi cu o mână de fier și și-a sclavagit populația mai ceva ca nebunul ăla cu bombe nucleare din Coreea de Nord.

În fine, iarăși o iau pe arătură și nu vreau să mă abat de la subiect.

Să rezumăm, în Spania au venit la guvernare comuniștii, la propiu.

Din fericire pe aici separația puterilor în stat funcționează și comuniștii ăștia nu au controlul asupra armatei (regele e comandantul suprem) și nici asupra justiției, ministerul public fiind independent.

Deocamdată…

Așa că, trăind în comunism ar trebui să ne comportăm și noi ca niște comuniști, gen s-avem supermarketuri cu rafturile goale cam ca în pozele de mai jos.

Când am făcut pozele mă gândeam că pentru un răuvoitor era o oportunitate excelentă de a crea un fake-news din care să reiese că dictatura comunistă s-a instaurat deja în Spania și astfel supermarketurile sunt cu rafturile goale mai ceva ca în Venezuela.

Până la urmă ăștia de pe la noi i-au fost profesori lui Maduro, deci sunt profesioniști și pot implementa socialismul multilateral dezvoltat într-un timp mult mai scurt nu?

Nu doar că mă credea lumea foarte ușor, dar fac pariu că se și viraliza povestea în cel mai scurt timp posibil.

Doar că lucrurile au stat puțin mai diferit.

Timp de 4 zile am avut parte de o furtună atlantică numită Gloria și furtuna asta a asediat practic arhipelagul.

Timp de 4 zile n-a plecat și n-a venit nicio barcă cu provizii și a fost și o conjunctură mai nasoală pentru că toată săptămâna trecută a fost cu sărbători și grătăreală în aer liber peste tot prin insule.

Ori grătărelile astea au făcut ca consumul de carne să fie mai mare de obicei într-un context în care aprovizionarea devenise imposibilă, iar producția locală nu acoperă mai mult de 25% din cerere.

Oricum adevărul a ieșit la iveală după trei zile și chiar și ăla era trunchiat din moment ce gazetarii vorbeau despre panică în contextul în care n-am văzut niciun localnic panicat prin supermarket.