Sibiu 1989

Sibiu_21dec
Sibiu, 21 decembrie 2009
Sibiu, 21 decembrie 2009

Octavian Repede este un tânăr ce a lucrat tot anul 2009 pentru a realiza un film documentar, la 20 de ani de la Revoluţie, dedicat evenimentelor de la Sibiu din decembrie 1989. Filmul cu o durată de 53 minute adună în secvenţe dramatice deopotrivă mitul şi realitatea tragicelor evenimente din oraşul de pe malul Cibinului, acum 20 de ani. „Documentarul nu se erijează într-o anchetă febrilă a evenimentelor, ci încearcă într-o viziune artistică să readucă în ochii sibienilor un eveniment marginalizat şi uitat de contemporaneitate: acum 20 de ani pe străzile Sibiului s-a vărsat sânge pentru binele colectiv”, îşi argumentează Octavian Repede demersul. Prin resurse proprii şi cu ajutorul unor colegi din presa locală, Octavian a dus la bun sfârşit acest film pe care doreşte să îl proiecteze pentru toţi sibienii interesaţi în a doua jumătate a lunii decembrie.

Astăzi, schimbarea de regim politic din decembrie 1989 devine pentru istorie mai importantă decât s-a crezut la momentul respectiv. Implicaţiile ei se resimt tot mai des şi dau noi explicaţii prezentului. În cadrul filmului, imaginile de arhivă se împletesc cu Sibiul anului 2009, într-o îmbinare care provoacă privitorul la amintiri pătrunzătoare şi speciale.
Perspectiva cinematografică recreează o atmosferă gravă, vibrantă, cu accente tragice aşa cum au fost de altfel şi zilele de 21, 22, 23 decembrie 1989 la Sibiu.
Documentarul se axează pe 4 direcţii de abordare: mişcarea populară, atmosfera acelor zile, organizarea revoluţionară şi preluarea puterii in judeţ şi un tribut adus victimelor şi urmaşilor revoluţiei.
Filmul aduce în argument pe lângă o descriere echilibrată şi echidistantă a evenimentelor şi părţilor implicate şi viziunea a 9 persoane implicate în mişcările din decembrie 1989, cum ar fi frontul revoluţionar, Securitate, Armată, victime, etc.
Documentarul „SIBIU 1989” este un omagiu adus tuturor cetăţenilor din Sibiu, care acum 20 de ani, au luptat pentru o Românie mai bună. O poveste autentică despre speranţă, curaj şi libertate în oraşul de pe malul Cibinului. Pentru spectatorii străini filmul a fost subtitrat în limba engleză.
Realizatorul Octavian Repede caută sprijin financiar pentru a multiplica filmul în format DVD pentru toţi cei interesaţi. Pentru detalii poate fi contactat la adresa de email sibiuvideo@gmail.com sau telefonic 0747/990495. De asemenea filmul are si un site propriu la adresa sibiu1989.blogspot.com.

Căutări: