Și dacă trece noua lege a copyright-ului…

1554

Miercuri urmează votarea finală în Parlamentul European pe noua lege a copyright-ului propusă de UE.

Dacă nu știți despre ce e vorba, ei bine atunci îmi pare rău pentru voi fiindcă în cazul ăsta nu prea aveți ce căuta pe Internet.

N-am să vă spun decât că dând share la Poptamaș s-ar putea să comiteți o infracțiune, dacă trece legea asta.

Dacă în schimb știți despre ce e vorba atunci articolul ăsta vă e adresat pentru că sunt sigur că vă întrebați ce o să se întâmple dacă totuși trece legea asta la fel cum a trecut mizeria aia de Cookie Law sau GDPR-ul.

Ei bine răspunsul e foarte simplu.

Efectul unei astfel de legi n-o să fie cel scontat, iar lumea, cel puțin utilizatorii vechi de Internet or să se mute underground pe rețele private și pe platforme private. 

Cenzura se poate impune doar public nu și privat. Așa că rețelele care vor garanta un minim nivel de siguranță, intimitate, criptare și pe alocuri anonimitate or să triumfe.

S-a întâmplat de atâtea ori în urma unor tentative similare și o să se întâmple și acum.

Treaba asta va face ca pirateria, care începuse să scadă odată cu apariția unor platforme gen Spotify și Netflix, să revină și să redevină un interes al utilizatorului clasic.

Desigur, treaba asta e posibilă doar datorită faptului că legea asta urmează să redefinească conceptul de piraterie.

Băieții ăia cu CD de Windows tras de pe Filelist care-și spun IT-iști doar pentru că știu să instaleze un Windows vor pune de acum incolo pe lângă uTorrent și DC++ și ceva VPN ca să poată clientul să navigheze liniștit cu IP de Zimbabwe pe un canal criptat fără ca ISP-ul său să poată să vadă ce face respectivul.

Comuniștii chinezi se luptă de zeci de ani cu chestia asta și pierd pe zi ce trece războiul ăsta deși au cenzura reglementată prin lege.

Sultanul Erdogan și alți asemenea au pierdut războiul ăsta încă înainte ca acesta să înceapă.

Iar comuniștii europeni care habar n-au cum funcționează de fapt Internetul sunt pe cale să-l piardă și ei pentru că mereu o să se găsească o metodă, tehnologic vorbind, de a evita astfel de restricții.

Să vă dau un exemplu:

Când fostul primar de la noi din sat mi-a blocat site-ul pentru că-l deranja ce scrie pe acolo și faptul că subalternii lui mă citesc, i-am dedicat un articol în care îi explicam că am suficiente alternative pentru a mă asigura că informația ajunge acolo unde trebuie.

Nici n-a fost nevoie ca utilizatorul să facă ceva în plus pentru că eu, producătorul de conținut, am venit cu alternative viabile.

Așa că tentativele astea de cenzură pentru satisfacerea unor interese economice și mai ales politice n-or să funcționeze ci dimpotrivă, or să încurce planurile comuniștilor la fel cum s-a întâmplat cu Wikileaks acum 7-8 ani.

P.S. Am o curiozitate. Ați văzut vreun mare blogger să scrie despre treaba asta?

P.P.S. Uite o chestie interesantă pe subiect.