S-au scumpit si chinezismele

Portrait of smiling farmer, rural China, Shanxi Province

M-am uitat zilele astea la ofertele care intra pentru Singles Day pentru ca dupa cum probabil ati intuit deja, la fel ca si anul trecut, mi-am facut un wishlist pentru Singles Day, altul decat asta.

Ori navigand eu din site in site si din pagina cu oferte in pagina cu oferte am remarcat ca in ultima perioada s-au cam scumpit produsele si pe la chinezi.

Desigur, e vorba de niste branduri care s-au consolidat de-a lungul timpului cum e Xiaomi la electro & IT, dar si de niste branduri relativ no-name care par sa se consolideze pe sectorul de fashion.

E drept ca in acelasi timp s-a schimbat si raportul calitate/pret, iar o mare parte dintre produsele chinezesti au ajuns sa concureze cu branduri europene sau americane consacrate in domeniu.

Probabil sa si concurenta cu care s-au confruntat dupa ce au inceput sa deschida depozite prin Europa sau SUA si regulile destul de stricte in ceea ce priveste calitatea au avut o influenta pozitiva in acest sens.

De fapt, daca stau bine sa ma gandesc, au fost produse pe care le-am gasit pe DHGate la un pret mai mare decat se gasesc pe aici prin magazinele locale. Ba mai mult era vorba de niste produse cu valoare mai mare de 100 de euro ce evident presupuneau, pe langa pret si transport, si achitarea unor taxe vamale si a TVA-ului aferent, ceea ce aproape le dubla pretul.