Paranoia vinde mai bine decat sexul

Am citit ieri un articol despre Catalunia si desi nu sunt de acord cu el decat in linii mari e musai sa spun ca m-a ajutat sa trag o concluzie la care de altfel nu ajungeam asa de usor si anume aceea ca paranoia vinde mai bine decat sexul.

Si-am sa incerc sa exemplific ideea asta ca sa intelegeti ce vreau sa spun de fapt:

Sa luam religia drept prim exemplu pentru ca are probabil cea mai mare relevanta in context. Religia, indiferent de chipul cioplit pe care-l reprezinta, exploateaza frica de moarte si mai ales frica asupra incertitudinii ce invaluie urmarile mortii.

Ori frica, dusa la paroxism nu e nimic altceva decat paranoia si incasarile bisericilor (indiferent de chipul cioplit pe care il reprezinta) precum si avutia acumulata de acestea dovedeste faptul ca paranoia vinde bine, chiar foarte bine.

Al doilea exemplu are de-a face cu produse miraculoase, fake news si alte sarlatanii. Stiti voi, e vorba de produsele detox, homeopatia care contrazice medicina sau alte aberatii demne de domeniul psihiatriei precum veganismul absolut, miscarea anti-vaxx si multe altele.

Nu zic ca sa mananci din cand in cand o salata sau ceva light e o sarlatanie, ci ca sa le futi nervii prietenilor explicandu-le ori de cate ori ai ocazia ca devenind ierbivor o sa traiesti 100 de ani cand de fapt locuiesti intr-o tara in care e mult mai probabil sa mori calcat pe trecere decat de vreo boala crunta e un semn clar de paranoia. Ori treaba asta nu te diferenteaza cu nimic fata de oligofrenii care vad sfinti si dumnezei in petele de ulei aparute pe o podea jegoasa de ciment.

Al treilea exemplu e despre migratia populatiei si mai ales cu felul in care sunt migrantii vazuti. De la vesticii speriati ca vin esticii sa le ia locurile de munca si pana la idiotii estici speriati ca or sa vina arabii sa-i futa in cur zi de zi cum faceau pe vremea lui Stefan cel Mare, cu totii dau dovada de paranoia in ceea ce priveste treaba asta. Toti idiotii care nu-si dau seama ca la ei in tara se moare mai des pe sosele proaste si in spitale insalubre decat din cauza bombelor sunt clienti fideli ai propagandei nationaliste. Patria, apararea patriei si a identitatii unice si superioare fata de ceilalti in contextul in care faci deja parte dintr-o uniune e probabil cel mai profitabil subiect in acest domeniu si randamentul unui astfel de subiect il vedem deja in cazul Cataluniei, dar si in cazul blocului estic din UE, precum si in cazul britanicilor care acum par ca se coiesc si se lamenteaza in ceea ce priveste idiotenia pe care au facut-o cand au mers pe mana extremistilor la votul pentru #brexit.

Nu zic ca UE e perfecta, insa autismul de care dau dovada ungurii si mai nou polonezii (cu romanii incalzindu-se pe margine) e semn clar ca nu vorbim de subjugare sau dragoste cu sila ci de o ignoranta crasa in ceea ce priveste interesele nationale. In fond nu sunt de vina vesticii pentru ca esticii si-au trimis in Parlamentul Europei numai incompetenti care in loc sa le reprezinte interesele au ajuns sa unelteasca impotriva lor cum au facut: tovarasul Adrian Severin, acum parnaias de drept comun, ciobanul Becali fost si posibil viitor parnaias sau analfabete functionale precum Grapini si sarlatani impostori care au mutat scena in spatiul public precum Mircea Diaconu.

Lista asta poate sa continue si cu alte exemple mai mult sau mai putin relevante, insa astea trei sunt probabil cele mai elocvente si singurele care ar trebui sa ne ingrijoreze cu adevarat din moment ce societatea in care traim a ajuns sa fie condusa de paranoia si de cei care pot sa induca si sa controleze paranoia.

P.S. Articol scris la insistenta si cu sprijinul financiar al bosorogului mason, ateu, evreu si ungur. Stiti voi care, nu tre’ sa va mai spun…

foto via Markus Spiske / ffcu.io