Paranoia și egoism

6pyq5plpgss71

Pe Reddit /r/România e o comunitate destul de mare și omogenă de fani USR.

Dar nu e vorba de USR-ul ăla de dreapta cum îl tot prezintă presa ca să-i spele ci USR-ul ăla de stânga de cea mai joasă speță. Adică ăla de e mai la stânga și decât PSD.

Așa se face că o bună parte dintre ei sunt pentru interzicerea unor drepturi.

Nu, nu fiindcă treaba asta ar rezolva niște probleme la nivel social sau economic ci fiindcă în străfundurile sale, comunismul triumfează doar dacă se restrâng drepturi.

Iar ăia care cer treaba asta justifică cumva prin exemple de cazuri personale.

Să se dea lockdown ca să nu mor eu că-s vaccinat, sau să se dea lockdown ca să nu moară mama sau tata că au te miri ce boală cronică.

Dacă te apuci să citești comentariile de la postarea asta (backup aici) și nu faci parte din gașca lor ai să tragi două conculzii simple: paranoia și egoism.

Toți care s-au vaccinat se tem să nu cumva să moară de COVID19, ori ei ori ai lor și cred că dacă vecinul fan Șoșoacă se vaccinează atunci ei au asigurată nemurirea. Oarecum paranoia și egoismul lor sunt comparabile și similare cu a fanilor Șoșoacă & co.

Nu e despre binele comun ci despre binele fiecăruia la modul individual.

Și nu e despre respectarea unor drepturi și libertăți sau despre respectul social în general.

Pe ăia care-s fani înfocați Șoșoacă îi înțelegi oarecum.

Oamenii sunt proști pentru că nu au fost educați și trag și ei concluzii cum pot că nu-i prea ajută nimic să tragă concluzii corecte.

Pe ăștia care-s anti fani Șoșoacă nu-i prea poți înțelege fiindcă sunt proști deși au fost educași.

Handicapul intelectual al ăstora e de altă natură.

Diferența între unii și ceilalți vine din alt context.

Fanii Șoșoacă sunt egoiști și îi cam doare undeva de restul lumii.

Adică ei abordează treaba asta la modul: domne’ pe mine să mă lase ăștia în pace să-mi trăiesc viața cum consider eu de cuviință (chiar dacă poate e greșit) că am și eu niște drepturi și libertăți și plătesc acolo niște impozite.

Ăștialalți în egoismul lor vor ca ăstora să li se restrângă drepturi și libertăți, să li se impună chestii, să li se ia chestii, dar nu fiindcă vor să le facă un bine oamenilor ălora ci pentru că vor doar să le fie lor bine indiferente ce li se întâmplă altora. Să se ducă dracului ceilalți.

Ori egoismul ăsta e tipic în comunism și orice alt regim totalitarist pentru că regimele totalitariste nu pot să triumfe decât dacă există o masă considerabilă de indivizi dinăștia care, urmărindu-și propriul interes, pot ajuta la ținerea în frâu a proștilor, dar mulți, cum bine zicea Lăpușneanul.

Oricum, treaba asta nu e de acum, a existat dintotdeauna și a fost unul dintre motivele pentru care am plecat eu din țară acum 11 ani.

La vremea aia aveam și eu unii dinăștia pe post de prieteni și când scriam ceva pe blog imediat mă sunau unii dintre ei ca să mă latre că e mai bine să șterg și să nu scriu sau să nu mai scriu chestii.

Nu fiindcă se temeau pentru viața și liniștea mea sau a familiei mele ci fiindcă opiniile mele puteau să vicieze interesele lor.

Ei aveau vreun șmen ceva, lumea știa că suntem prieteni și ca să nu li se strice lor șmenurile, sau șpârlele cum ziceau unii, eu trebuia să mă fac preș în fața tuturor.

De atunci nu s-a schimbat mai nimic.

P.S. Dacă tot nu v-ați convins uitați-vă la imaginea asta că poate mai înțelegeți câteceva: