Made by Microsoft

In urma cu vreo 10 ani mi-am cumparat un mouse si tastatura Microsoft fara fir ce avea o gramada de butoane pe care nu le-am folosit niciodata.

La mine tastatura si mouse-ul sunt consumabile si de obicei cea mai ieftina tastatura si cel mai ieftin mouse ma tin maxim 1 an dupa care trebuiesc inlocuite. Ei bine kit-ul Microsoft pe care platisem cam cat pe un calculator second-hand m-a tinut mai bine de 5 ani (mouse-ul functioneaza si acum, tastatura a trebuit s-o arunc doar pentru ca au curs bateriile in ea si s-au oxidat toti contactii prin interior in perioada in care am folosit doar laptop-ul pentru munca).

Atunci cand am cumparat-o, tastatura respectiva venea cu un disc cu drivere care se puteau instala pe orice versiune de Windows. Anii au trecut, tehnologia a evoluat si foarte multe din noile device-uri ce functioneaza pe USB au inceput sa vina cu driverele integrate pe o memorie interna si sa se instaleze automat sau interactiv. Ba mai mult aproape fiecare sistem de operare din ultimii 5 ani vine cu o serie de compatibilitati pentru aproape orice device extern disponibil pe piata.

Ori lucrul asta e normal si e de asteptat pentru ca e absurd sa ai asteptari de la utilizatorul de rand sa-si instaleze singur driverele si e si mai absurd ca intr-un climat tehnologic avansat sa mai ai pretentia ca cineva sa pastreze o gramada de discuri cu drivere pentru fiecare device in parte.

In urma cu vreo doi ani am inlocuit tastatura respectiva ce se defectase cu o chinezarie de cauciuc ce se putea spala si se putea rula pentru a se depozita in spatii mai stramte sau transporta mai comod. Nu avea nici un fel de butoane sau functii speciale, insa am renuntat la ea deoarece sensibilitatea tastelor nu era cea asteptata si lucrul asta ma incetinea.

Si am inlocuit-o tot cu o tastatura Microsoft, de data asta cu fir. Noua tastatura are pe langa tastele de baza si o serie de taste suplimentare pentru a controla volumul, o scurtatura pentru calculator etc.

Ei bine tastele acelea nu merg pe Windows (produs tot de Microsoft) fara sa-i pui tastaturii drivere aditionale. La inceput am crezut ca-i de vina faptul ca o foloseam pe Windows XP si am testat-o pe Windows 7, apoi pe Windows 8 si m-am lovit de acelasi rezultat.

In mod ironic aceeasi tastatura se instaleaza automat si ii merg toate tastele pe un Linux, indiferent de distributie sau versiune (vorbesc de cele publicate dupa 2010) si in mod suprinzator si pe Mac OS.

Vad adeseori o gramada de posturi sau de opinii in care diversi oameni se mandresc ca sunt o groaza de romani care lucreaza la Microsoft si ca romanii sunt destepti. Nu vreau sa fac vreo analogie falsa si nici sa denigrez pe nimeni. Dar intamplarea asta nu-mi demonstreaza decat ca si la Microsoft se face adeseori lucru romanesc, care functioneaza sfidand regulile logicii.