Libret de economii CEC sau cum m-a furat statul roman din nou

Zilele acestea faceam ordine prin acte si am dat de libretul de economii facut cadou de parintii mei la botez. Era o moda cred pe atunci printre parintii strangareti sa puna copilului la nastere la cec 5000 de lei. O suma frumusica pentru vremurile acelea. Asa ca in 1977 in august desi aveam cateva saptamani detineam deja un cont la CEC cu 5000 de lei. Si nu era orice libret. Era din acela cu dobanda mica, din care jumatate ti-o luat statul pentru a trage la sorti trimestrial o masina pentru posesorii de librete. Bineinteles ca nu am castigat pana in 1990 nicio masina si probabil ca toate erau castigate de activisti de partid, securisti, militieni si familiile lor.

Dupa revolutie am fost eu la CEC sa imi treaca dobanda si ajunsesem in 1990, dupa 13 ani de economii, la incredibila suma de 5344,50 lei (vechi). Adica mai nimic. Apoi pana in 1996 cand am fost ultima data la CEC pentru calculul dobanzii pe carnet am ajuns la suma de 7452 lei. Asta si pentru ca in 1992-1994 se dadea dobanzile acelea de 120% pe an, cand inflatia era de 900% pe an…

Dupa 31 de ani de la prima depunere de 5000 lei am fost azi la CEC acum si Bank sa vad cati bani aveam in cont. Stiam ca trecuse di denominarea din 2006 peste ei si nu ma asteptam la mare lucru. Dar surpriza. La casierie, o doamna in varsta si amabila mi-a explicat si mi-a si dat un extras, ca nu mai am NICIUN LEU! Adica pana in 2002 facusem 10.000 lei care in 2006 la denominare s-au facut 1 leu. Pe extras apar direct 1 leu nou din motive de soft ale calculatorului.

M-am uitat pe extras si am constatat ca au dat dobanzi de 1% apoi de 0,5% si chiar 0,15% pe an, dar au luat comision de 10% pe an pana mi-au lichidat contul! Ce ziceti de asta?

M-am amuzat si am incercat sa vorbesc cu un sef de la CEC Sibiu si am ajuns la sefa de tura care tot amabila, dar mai acrita un pic, mi-a explicat acelasi lucru. Cand am intrebat-o de ce comisionul de intretinere a contului e mai mare ca dobanda de 10 sau chiar de 100 de ori a zis ca asa s-a hotarat. Altfel spus STATUL ROMAN m-a furat din nou!

M-a furat cu acest libret de economii. Macar eu am pierdut unul, plus ca era cadou, dar am citit apoi pe net articole din presa locala persoane care au pierdut si 200 de astfel de carnete!! Statul roman m-a furat si in cazul FNI si prin amanari ma tot fura! M-a furat si prin SAFI, si acum Catarama sade bine mersi, ma fura zi de zi prin taxe si impozite pe salarii si altele.

Si va mai mirati de repulsia mea pentru statul roman?

PS: nu confudati statul cu poporul!

Căutări: